Iznio svoj stav
365

Zvezdin direktor nakon zabrane ulaska na Kosovo: Ovo je pobjeda Srbije

N. K.
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda
Nogometaši Crvene zvezde su danas u 14:00 sati u Kosovskoj Mitrovici trebali igrati susret šesnaestine finala Kupa Srbije protiv FK Trepča, kluba s Kosova koji se takmiči u sistemu srbijanske lige.
Međutim, kosovska specijalna policija dočekala je autobuse sa Zvezdinim igračima i navijačima na graničnom prijelazu Jarinje te im zabranila ulazak u zemlju.

Nogometni savez Kosova je već mjesec najavljivao kako meč neće biti moguće odigrati na teritoriji te zemlje, zbog čega se Nogometni savez Srbije požalio FIFA-i, koja je zvaničnim dopisom predložila da se susret ipak odigra na Kosovu.

Ipak, kosovski Savez odbijao je to dopustiti dok je vlada Kosova prije parlamentarnih izbora prošlog vikenda izdala zabranu ulaska Crvenoj zvezdi na teritoriju Kosova.

"Došli smo igrati nogomet i baviti se sportom, ali nam je to zabranjeno. Unatoč preporuci FIFA-e da se meč igra u Kosovskoj Mitrovici, vlasti s Kosova to nisu dopustile. Policija nam je na granici rekla da nam je zabranjen ulazak na teritoriju te zemlje, a na moje pitanje zbog čega je tako odlučeno rekli su kako nemaju dodatnog objašnjenja. Kosovske institucije su pokazale da je sve što rade farsa te da je njihovo pozivanje na razdvajanje sporta i politike, na temelju čega su i dobili članstvo u UEFA-i i FIFA-i, samo laž. Nije postojao nikakav razlog da se utakmica ne igra u Kosovskoj Mitrovici, jer FK Trepča sve svoje zvanične utakmice tamo inače igra. Govorili su da mi želimo doći mimo odluka FIFA-e i UEFA-e, što je laž, pa smo objavili dokument koji nam je poslala FIFA. Ovo je diplomatska pobjeda Srbije, našeg nogometnog saveza i Crvene zvezde", rekao je Zvezdin direktor Zvezdan Terzić.