Liga prvaka
190

Zvezda remizirala s Napolijem, Liverpool u 92. minuti savladao PSG

Piše: E. B.
Crvena zvezda - Napoli (Foto: EPA-EFE)
Večerašnjim susretima u grupama A, C i D završen je prvi dan nove sezone Lige prvaka.

U grupi A Monaco je dočekao Atletico, a gosti su slavili rezultatom 2:1. Monaco je poveo u 18. minuti kada je nakon velike smušenosti u odbrani gostiju Grandsir pogodio za 1:0. Jorgandžije su do preokreta stigle do kraja prvog poluvremena.

Najprije je u 31. minuti Griezmann maestralno uposlio Costu koji matira Benaglija, a potom je nakon kornera Gimenez pogodio u 45+1. minuti za vodstvo gostiju rezultatom 2:1, što se ispostavio i kao konačan rezultat meča.

Club Brugge i Borussia Dortmund su odigrali veoma uzbudljiv susret, a slavili su Nijemci rezultatom 1:0. Gosti su slavili komičnim pogotkom Pulišića iz 85. minuti. Nakon lijepe akcije Borussije lopta je došla do defanzivca domaćih Mitrovića koji je pokušao izbiti loptu, ali je pogodio američkog reprezentativca i ona je preko Letice završila u golu.

U grupi C igrao se derbi kompletnog prvog kola u kojem je Liverpool dočekao PSG, a meč je završen pobjedom domaće ekipe rezultatom 3:2. Nakon pola sata igre Sturridge je na Robertsonovu asistenciju glavom pogodio za 1:0, a samo šest minuta kasnije Milner je iz penala udvostručio prednost Redsa. Pet minuta prije kraja prvog poluvremena Meunier je smanjio na 2:1.

Izjednačio je Mbappe u 83. minuti. Salah je prodao loptu na svojoj polovini, Neymar je napravio dar-mar u odbrani domaće ekipe, a francuski reprezentativac je rutinski pogodio za 2:2. Ipak, u 90+2. minuti Redi su stigli do trijumfa, a strijelac je bio Firmino na Van Dijkovu asistenciju.

Crvena zvezda je dočekala Napoli, a susret je završen rezultatom 0:0. Gosti su dominirali tokom čitavog susreta, dva puta su pogodili prečku, a Rodić je jednom očistio loptu ispred svog gola kada je Borjan, koji je branio sjajno večeras, već bio savladan. Domaćin će biti mnogo zadovoljniji osvojenim bodom do kojeg je došao veoma požrtvovanom igrom i zalaganjem svih igrača.

Galatasaray je savladao Lokomotiv rezultatom 3:0 u grupi D. Domaćin je poveo u 9. minuti preko Rodriguesa, a Derdiyok je u 67. minuti udvostručio prednost. Posljednje tri minute meča turski klub je igrao sa igračem manje jer je Ndiaye dobio drugi žuti karton, ali je uprkos tome stigao i do trećeg gola preko Inana u 90+4. minuti iz penala.

Schalke i Porto su podijelili bodove odigravši 1:1. Najbolju priliku u prvom poluvremenu su imali gosti kada je arbitar Manzano dosudio penal, ali je Tellesov udarac sa bijele tačke na čudesan način odbranio Fahrmann.

Taj promašaj kažnjen je nakon kontre u 64. minutu koju je realizovao Embolo. Porto je stigao do izjednačenja u 75. minuti. Manzano je izmislio penal za portugalsku ekipu, a ovaj put umjesto Tellesa šutirao je Otavio i pogodio za 1:1.

Inače, ovaj susret će ostati upisan u historiju Lige prvaka s obzirom da je golman gostiju Iker Casillas zaigrao 20. sezonu u elitnom evropskom klupskom takmičenju što nikome prije nije pošlo za rukom.