Nogomet
2

Zvanično: Najbolji tim Evropskog prvenstva

Klix.ba
Iza nas je 15. Evropsko prvenstvo u fudbalu, a pripalo je Portugalcima koji su osvojili svoju prvu titulu na velikim takmičenjima. UEFA je objavila i najbolji sastav ovog prvenstva.

U timu prvenstva nalaze se: Rui Patricio (Portugal) - Joshua Kimmich (Njemačka), Jerome Boateng (Njemačka), Pepe (Portugal), Raphael Guerreiro (Portugal) - Toni Kroos (Njemačka), Joe Allen (Vels) - Antoine Griezmann (Francuska), Aaron Ramsey (Vels), Dimitri Payet (Francuska) - Cristiano Ronaldo (Portugal).

U sastavu su četiri Portugalca, tri NIjemca te po dva Velšanina i Francuza. Svi igrači dolaze iz reprezentacija koje su igrale polufinale.

Formacija u kojoj su raspoređeni navedeni igrači je 4-2-3-1, a sastav su birali Ioan Lupescu, Sir Alex Ferguson, Alain Giresse, David Moyes, Packie Bonner, Mixu Paatelainen, Savo Milošević, Peter Rudbæk, Gareth Southgate, Thomas Schaaf, Jean-François Domergue, Ginés Meléndez i Jean-Paul Brigger.

"Izabrali smo dominantne štopere, bekove koji mogu i napadati i braniti se, centralne veznje koji mogu kontrolirati meč i dinamiku, fleksibilne i kreativne ofanzivce koji mogu i kreirati i postizati golove. Vjerujemo da ovaj sastav prikazuje ono najbolje od takmičenja", kazao je Sir Alex Ferguson.