Nogomet
55

Najbolja postava Eura prema izboru portala Klix.ba

Piše: O. T.
Ispratili smo najbronije Evropsko prvenstvo u historiji na kojem je titulu osvojio Portugal savladavši domaćina Francusku nakon produžetaka u finalu. Sportska redakcija portala Klix.ba izabrala je najbolji sastav Eura u Francuskoj.

Na ovom Euru vidjeli smo 24 reprezentacije, 51 utakmicu i ukupno 108 golova. Prvi gol na Euru postigao je Olivier Giroud (Francuska) u 57. minuti 1. kola grupe A kada je Francuska slavila nad Rumunijom (2:1). Posljednji gol postigao je Eder (Portugal) u 109. minuti pobjede Portugala nad Francuskom u finalu (1:0).

Najboljim igračem Eura proglašen je Antoine Griezmann, napadač Francuske koji je sa šest golova bio i najbolji strijelac prvenstva. Titulu najboljeg mladog igrača odnio je 18-godišnji veznjak Renato Sanches iz Portugala.

Od početka Eura na našem portalu mogli ste pročitati više od 400 vijesti o ovom prvenstvu među kojima su bile i specijalizirane analize najzanimljivijih utakmica grupne faze i sve utakmice nokaut faze.

U našem najboljem sastavu prvenstva izabrani su: Rui Patricio (Portugal) - Joshua Kimmich (Njemačka), Leonardo Bonucci (Italija), Pepe (Portugal), Raphael Guerreiro (Portugal) - Toni Kroos (Njemačka), Renato Sanches (Portugal) - Antoine Griezmann (Francuska), Dimitri Payet (Francuska), Gareth Bale (Vels) - Cristiano Ronaldo (Portugal). Za najbolji sastav odabrali smo formaciju 4-2-3-1.

Rui Patricio (Por) - Joshua Kimmich (Nje), Leonardo Bonucci (Ita), Pepe (Por), Raphael Guerreiro (Por) - Toni Kroos (Nje), Renato Sanches (Por) - Antoine Griezmann (Fra), Dimitri Payet (Fra), Gareth Bale (Vel) - Ronaldo (Por)
Rui Patricio (Por) - Joshua Kimmich (Nje), Leonardo Bonucci (Ita), Pepe (Por), Raphael Guerreiro (Por) - Toni Kroos (Nje), Renato Sanches (Por) - Antoine Griezmann (Fra), Dimitri Payet (Fra), Gareth Bale (Vel) - Ronaldo (Por)

Rui Patricio - U nokaut fazi Portugal je primio samo jedan gol u četiri meča, a primljeni gol stigao je u četvrtfinalu protiv Poljske. Dakle, Patricio nakon osmine finala nije primio nijedan gol, a ukupno je na Euru sakupio 20 odbrana i po tome je ispred njega samo golman Islanda Hannes Halldórsson koji je zabilježio 24 odbrane.

Joshua Kimich - Nije bio ni zamišljen na desnom beku Elfa na početku turnira, ali je sticajem okolnosti natjerao Joachima Lowa na promjenu mišljenja te tako dogurao i u našu idealnu postavu. Taj po prirodnoj vokaciji vezni igrač sezonu je kod Guardiole proveo krpeći poziciju štopera, ovdje je pokazao da je odličan i na boku, sve u svemu prototip modernog igrača. Lahm nove generacije.

Leonardo Bonucci - Iako je Italija ispala u četvrtfinalu, ovaj štoper zaslužuje mjesto u idealnoj postavi prvenstva. Nakon sjajnih predstava u grupnoj fazi, odlično je odigrao i mečeve nokaut faze protiv Španije, kada je Italija slavila 2:0 i protiv Njemačke kada je Italija poražena na penale. U regularnom toku bilo je 1:1, a gol za Italiju postigao je Bonucci nakon penala. Istina, kasnije na penalima nije savladao Manuela Neuera, ali to nije umanjilo njegov generalni učinak.

Pepe - U grupnoj fazi Portugal je primio četiri gola, a Pepe je veliku odgovornost snosio za onaj gol protiv Islanda, što znači da u grupnoj fazi nije bio na visokom nivou. Međutim, samo jedan primljeni gol u nokaut fazi i epitet najboljeg igrača finalnog meča pokazali su utjecaj Pepea na pohod Portugalaca ka tituli.

Raphael Guereirro - Selektor Portugala Fernando Santos pravio je mnogo promjena u svom sastavu tokom Eura. Jedino je golman Rui Patricio odigrao sve minute, a od odbrambenih igrača najviše su odigrali Pepe i Guereirro. Slučajno ili ne, ali Portugal je bez Guerreira primio četiri gola (tri od Mađarske i jedan od Poljske), a sa njim samo jedan gol (Island). Pored toga, upisao je asistenciju za Ronaldov gol protiv Velsa i pokazao da je odličan u oba smjera.

Toni Kroos - Bio je najbolji Nijemac na turniru, jedan od onih nositelja igre koji nije razočarao. Ravnao je veznim redom s više sigurnosti nego to obično čini u Real Madridu, podsjetio na neke epizode s početka karijere. Lopta u njegovim nogama ima ideju, prednji red podršku, odbrana balans.

Renato Sanches - Došao je na Euro s etiketom megatalenta i s bogatim ugovorom u top evropski klub Bayern Minhen. Nije mu trebalo mnogo da sve potvrdi, čak i prebaci. Preokrenuo je utakmicu sa Hrvatskom, protiv Poljaka jedno vrijeme jedini parirao Lewandowskom i društvu. Najlošiju partiju ostavio za finale, ali do tada je već osigurao službenu titulu najboljeg mladog igrača, kao i ulazak u našu idealnu postavu.

Antoine Griezmann - Lagan odabir. Šest golova, od čega pet u nokaut fazi, što je rekord evropskih prvenstava. Na to je dodao i dvije asistencije. U finalu je imao dva opasna šuta glavom kojima je mogao odvesti meč u drugi smjer, ali to se nije desilo. Na njegovim krilima slomljeni su Republika Irska i svjetski prvak Njemačka. UEFA ga je proglasila najboljim igračem turnira, što je potpuno zasluženo.

Dimitri Payet - Ono što je ponudio u finalu bilo je dosta ispod očekivanja i rano je zamijenjen. Do tada je pokazao da je majstor, a to se posebno odnosi na mečeve grupne faze u kojoj je bio ponajbolji igrač turnira. Prvenstvo je završio sa tri gola i dvije asistencije.

Gareth Bale - Tri gola je postigao u grupnoj fazi i onda stao kada riječ o golgeterskom učinku. Nekako je i grupna faza upravo presudila da pronađe mjesto u našoj postavi iako niko ne može osporiti njegov utjecaj na igru Velsa, jer je prije svega bio dio tima i nije bespotrebno trošio lopte, odnosno isticao sebe. Sama njegova prisutnost otvarala je prostor njegovim saigračima, jer je najveći fokus protivnika bio na ovom čovjeku.

Cristiano Ronaldo - Ukupno 46 šuteva imao je Ronaldo na turniru. Bilo je frustrirajućih momenata, ali ta cifra pokazuje da je uvijek bio prijetnja i da ni u jednom meču nije bio "tih". Samo je Hrvatska uspjela limitirati njegove udarce pa je prvi i jedini imao tek u 116. minuti, ali upravo je taj šut prethodio pogotku Quaresme. Iščupao je Portugalce protiv Mađarske, presudio Velšanima i na kraju sa tri gola dijeli drugo mjesto na listi strijelaca, dok je sa tri asistencije treći asistent prvenstva.

U izboru najbolje postave Eura učestvovala je sportska redakcija portala Klix.ba koju čine Edin Isanović, Dalibor Bošnjak, Elvis Bunić i Omar Tipura te naša pojačanja tokom Eura, članovi Facebook grupe "Generali poslije bitke" Rijad Durkić, Dino Begić, Ivan Stojković i Ivan Bilušić Milošević.