Odluka NS BiH
25

Zvanično: Derbi između Željezničara i Sarajeva pomjeren u subotu zbog Erdoganovog dolaska

Piše: N. K.
Izvršni odbor Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je zahtjev MUP-a Kantona Sarajevo za promjenu termina odigravanja utakmice 10. kola Lige za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva.

Sarajevski derbi će tako biti odigran u subotu na stadionu Grbavica od 17:00 sati.

Podsjetimo, MUP KS zatražilo je pomicanje termina odigravanja sarajevskog derbija zbog najavljenog predizbornog skupa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se održava istoga dana u centru Sarajeva.

Dopis sa zahtjevom za pomicanje termina susreta iz posljednjeg kola Lige za prvaka BiH uputili su Nogometnom savezu BiH koji je danas odlučio usvojiti promjenu.

Razlog za odgodu utakmice su sigurnosni razlozi jer će najveći broj policajaca toga dana biti angažiran na zaštiti skupa predsjednika Turske, koji je i čelnik Stranke pravde i razvoja.

Erdogan će u nedjelju predizborni skup održati u dvorani Zetra i očekuje se dolazak više hiljada Turaka i simpatizera u sklopu njegove predizborne kampanje.

Prema odredbama NS BiH, posljednji susreti prvenstva se moraju igrati u isto vrijeme, ali očito u krovnoj kući bh. nogometa smatraju kako je moguće promijeniti termin odigravanja samo jedne utakmice, budući je sve već poznato.

Zrinjski iz Mostara je prvak države i ide u Ligu prvaka, dok će u Evropsku ligu ići Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar.