Protokol u tri koraka
2

Zvanični stav UEFA-e i FIFAPro: Nije proveden dobro poznati protokol protiv rasizma

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) saopćila je da se na meču između Intera i Napolija nije ispoštovao protokol predviđen za slučaj rasnog vrijeđanja.

Navijači Intera tokom čitavog meča vrijeđali su defanzivca Napolija Kalidoua Koulibalyja, a iznerviran konstantnim vrijeđanjem domaćih navijača štoper Napolitanaca sarkastično je aplaudirao glavnom arbitru zbog čega je dobio crveni karton.

Trener gostiju Carlo Ancelotti otkrio je kako je u više navrata tražio da sudija prekine meč, ali od toga nije bilo ništa, a prema UEFA-inim protokolima meč se morao prekinuti. Povodom svega toga, UEFA i FIFAPro oglasili su se zajedničkim saopćenjem.

"Koulibaly je bio žrtva rasističkih napada. Uprkos upozorenjima spikera, provokacije nisu prestale, a jasno je i da su s klupe Napolija nekoliko puta ukazali arbitru o tome šta se dešava. Organizatori se slažu s tim da ovakvom tretmanu igrača nema mjesta u nogometu, a UEFA i FIFAPro podržavaju talijanske vlasti da u svim daljim odlukama koje će biti donesene, kao i akcijama koje će biti poduzete u suzbijanju rasizma na stadionima za koje imamo nultu toleranciju. Veoma smo zabrinuti zbog ovog neprihvatljivog incidenta i zbog činjenice da nije sproveden dobro poznati protokol protiv rasizma koji se sastoji od tri koraka", navodi se u saopćenju.

Ove dvije organizacije također su podržale kaznu koju je Nogometni savez Italije izdao Interu, a kojom su im zabranili da naredne dvije utakmice igraju pred publikom.