Nogomet
0

Žuti kartoni se brišu nakon četvrtfinala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odlučila je promijeniti pravilo o trenutku brisanja žutih kartona sudionicima SP-a kako bi osigurala da najveće zvijezde ne propuste finale.

Umjesto nakon završetka prvog kruga, odnosno takmičenja po grupama, žuti će se kartoni igračima, onima iz četiri preostale ekipe na turniru, izbrisati nakon četvrtfinalnih dvoboja.

To znači da zbog zarađenoga žutog kartona u polufinalu južnoafričkog, kao i budućih Mundijala, igrači više neće moći dobiti suspenziju igranja u prvoj idućoj utakmici, dakle u finalu. Nadalje, to znači da će nogometaš reprezentacije koja se plasira u finale teoretski moći propustiti završnu utakmicu turnira samo u slučaju da dobije dva žuta, odnosno crveni karton u polufinalnom dvoboju.

"Jednostavno smo željeli omogućiti najboljim igračima da igraju u finalu", izjavio je FIFA-in glasnogovornik Marius Schneider.

Generacije nogometnih zaljubljenika pamte iskren plač engleskog veznjaka Paula Gascoignea u polufinalu SP-a 1990. godine u Italiji, kada je drugi žuti karton dobio u srazu s Njemačkom. Plakao je jer tada još nije znao da će njegova ekipa ispasti, što se kasnije dogodilo nakon penala.

Izostanci Alessandra Costacurte iz finala 1994. godine i Claudija Caniggije četiri godine ranije, a pogotovo izostanak njemačkog veznjaka Michaela Ballacka iz finalnog dvoboja s Brazilom u Japanu i Koreji 2002. godine, nagnali su FIFA-u na promjenu pravila.

Pravilo crvenog kartona se ne mijenja. Igraču koji ga dobije i nadalje slijedi pauza od najmanje jedne utakmice.