Evropska takmičenja
140

Zrinjski, Željezničar i Sarajevo nosioci, težak zadatak za Široki Brijeg

Piše: N. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometaši Zrinjskog, Željezničara i Sarajeva bit će nosioci u prvim pretkolima Lige prvaka i Evropske lige, dok se Široki Brijeg našao među nenosiocima u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju.

Zrinjski će kao prvak BiH igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, a našao se na posljednjem mjestu nosilaca s koeficijentom 3,75.

Mostarci su tako izbjegli duele protiv renomiranih ekipa kao što su Ludogorec iz Razgrada, Celtic, APOEL iz Nikozije, Legia iz Varšave ili Astana.

Potencijalni protivnici Plemića u prvom pretkolu Lige prvaka mogu biti Shkendija Tetovo, Dudelange, Spartak Trnava, Valletta, Crusaders Belfast, Vikingur, Olimpija Ljubljana, Santa Coloma, Sutjeska Nikšić, Alashkert, Suduva Marijampole, Cork City, Spartaks Jurmala, Valur Reykjavik, Flora Tallinn i Torpedo Kutaisi.

Željezničar i Sarajevo su također bili među posljednjim mjestima nosilaca u Evropskoj ligi i tako su izbjegli duele protiv Kopenhagena, Maribora, Maccabija iz Tel-Aviva, beogradskog Partizana ili Moldea.

Takvu sreću nije imao Široki Brijeg kojem su upravo pomenuti protivnici potencijalni rivali u prvom pretkolu.

S druge strane, sarajevski premijerligaši bi mogli dobiti nekoliko nezgodnih ekipa kao što su Birkirkara, Vaduz, Milsami Orhei, Stjarnan ili Levadia Tallinn, ali i nekoliko timova koji su apsolutni autsajderi poput Progres Niederkorna, Colerainea, Glenavona, Connah's Quaya ili NSI Runavika.

Podsjetimo, UEFA prilikom žrijeba često napravi i regionalne podjele pa je moguće da će naši klubovi izvući ekipe koje se nalaze blizu BiH.

Izvlačenje parova za prva pretkola Lige prvaka i Evropske lige je 19. juna.