Nogomet
18

Zrinjski, Široki i Željezničar se nisu proslavili u Evropi, san Sarajeva okončala Borussia M'gladbach

Piše: D. B.
Zrinjski - Maribor (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
BiH je ove godine u evropskim takmičenjima imala četiri predstavnika, Aktuelni šampion Zrinjski je igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a Široki Brijeg, Željezničar i Sarajevo u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Plemiće je u 2. pretkolu zaustavio Maribor, Široki Brijeg je u istoj fazi Evropske lige eliminisala Mlada Boleslav, a Željezničar je naivno u 2. pretkolu ispao od makedonskog Metalurga. Sarajevo je naviše pokazalo u Evropi, jer je tim sa Koševa preko Haugesunda i favoriziranog Atromitosa stigao u playoff Evropske lige, ali je Borussia M'gladbach demonstrirala svoju snagu i okončala san o historijskom uspjehu našeg predstavnika i plasmanu u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja.

Maribor neprelazna prepreka za Zrinjski

Aktuelni šampion BiH, mostarski Zrinjski, svoj evropski put u ovoj sezoni je započeo i završio u 2. pretkolu Lige prvaka. Plemići su voljom žrijeba snage odmjerili s Mariborom. Prva utakmica je odigrana u Mostaru na stadionu Pod Bijelim Brijegom 15. jula, a završena je rezultatom 0:0. Zrinjski je pružio otpor slovenskom prvaku, imao je i nekoliko šansi za gol, ali ih nogometaši bh. šampiona nisu iskoristili.

Revanš je odigran na stadionu Ljudski vrt u Mariboru 25. jula. Slovenci su pobijedili rezultatom 2:0, a golove su postigli Vršić u 45. i Ibraimi u 57. minuti.

Široki Brijeg eliminisao Gabalu, zaustavila ga Mlada Boleslav

Širokobriježani su odlično počeli takmičenje u Evropskoj ligi. U prvoj utakmici 1. pretkola Evropske lige 3. jula su pobijedili Gabalu u Azerbejdžanu rezultatom 2:0. Oba gola je postigao Wagner, koji je pogodio u 74. i 89. minuti utakmice.

Druga utakmica je odigrana na stadionu Pecara 10. jula, a naš predstavnik je pobijedio rezultatom 3:0. Golove su postigli Zakarić u 17. minuti, a potom je Marić postigao dva gola, jedan u 29. minuti, a drugi u 56. minuti za konačan rezultat 3:0. Široki Brijeg je prošao u drugo pretkolo Evropske lige.

No, žrijeb je ponovo bio nemilosrdan, jer je Široki dobio teškog protivnika Mladu Boleslav. Širokobriježani su odlično igrali u gostima 17. jula i došli u vodstvo u 51. minuti golom Zakarića.

Ipak, domaći uspjeli preokrenuti rezultat. Za 1:1 je pogodio Skalak u 68. minuti.

Gol za pobjedu Mlade Boleslav rezultatom 2:1 je bio djelo Duriša u 76. minuti utakmice.

Navijači Širokog Brijega su gajili nadu za revanš odigran 24. jula, no, Mlada Boleslav nije dopustila iznenađenje. Pobijedila je rezultatom 4:0 i prošla u treće pretkolo. Skalak je postigao vodeći gol u 19. minuti, na 2:0 je povisio Duriš u 55. minuti, a treći gol za goste bio je djelo Rose iz 75. minute. Konačnih 4:0 je svojim drugim golom na utakmici postavio Duriš u 85. minuti susreta. Bio je to kraj za Širokobriježane u Evropskoj ligi.

Željezničar naivno prokockao plasman u 3. pretkolo Evropske lige

Željezničar je u 1. pretkolu Evropske lige igrao protiv crnogorskog Lovćena. Prva utakmica je odigrana na stadionu Asim Ferhatović Hase 4. jula i završena je rezultatom 0:0. Plavi su propustili mnogo prilika na ovom meču.

Međutim, uslijedio je revanš u Petrovcu 10. jula, a ekipa Željezničara se iskupila i pobijedila rezultatom 1:0. Gol vrijedan plasmana u 2. pretkolo postigao je Damir Sadiković u 56. minuti utakmice.

U 2. pretkolu su Plavi za protivnika dobili Metalurg iz Skoplja. Prva utakmica, odigrana u Makedoniji 17. jula, završena je rezultatom 0:0, a naš predstavnik je s mnogo samopouzdanja dočekao revanš pred svojim mnogobrojnim navijačima.

Uzvratni susret Željezničara i Metalurga odigran je 22. jula. Plavi su poveli u 16. minuti autogolom Dodevskog i to je bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku utakmice, tačnije u 54. minuti, na 2:0 je povisio Bajić. Naš predstavnik je u potpunosti kontrolisao igru, a navijači su već slavili plasman u 3. pretkolo, no, to se nije dogodilo. Gosti su prvi smanjili na 2:1 golom Radeskog, a pravi šok za navijače Željezničara priredio je Krstev golom u 92. minuti utakmice. Bio je to naivan poraz našeg predstavnika, koji je značio eliminaciju iz Evropske lige.

Veliki uspon i težak pad FK Sarajevo

Kako se stabilizovala situacija u FK Sarajevo zahvaljujući radu uprave ovog kluba i finanijskim sredstvima koje je uložio malezijski milijarder Vincent Tan, apetiti tima se Koševa su porasli.

Loš početak i preokret protiv Haugesunda

U 2. pretkolu Evropske lige Sarajevo je igralo protiv Haugesunda. Očekivanja su bila velika, posebno jer je protivnik bio anonimus iz Norveške. Na utakmicu odigranu 17. jula na stadionu Asim Ferhatović Hase došao je i vlasnik kluba Tan, atmosfera na tribinama je bila fantastična, ali je rezultat bio razočaravajući. Haugesund je šokirao Sarajevo pobjedničkim golom u 85. minuti, koji je postigao Bamberg.

Međutim, Divovi su snagu pokazali u revanšu u Norveškoj 27. jula i pobijedili su rezultatom 3:1. Vodstvo našem predstavniku je prelijepim golom donio Stojčev u 20. minuti utakmice. Na 2:0 je povisio Bilbija u 36. minuti. Domaći su smanjili na 2:1 u 46. minuti golom Seme iz penala. Igrala se 79. minuta kada je Berberović dobio crveni karton, ali je uprkos igraču manje Sarajevo došlo i do trećeg gola. U 82. minuti je za konačnih 3:1 i plasman Sarajeva u 3. pretkolo pogodio Okić.

Spektakularna eliminacija favoriziranog Atromitosa

U 3. pretkolu je protivnik Sarajeva bio favorizirani Atromitos. Sarajevo je hrabro odigralo na stadionu Asim Ferhatović Hase u utakmici 31. jula, ali je poraženo rezultatom 2:1.

Grčki tim je poveo u 11. minuti golom Fytanidisa. Izjednačio je Puzigaća sjajnim golom iz 26. minute, a pobjedu Atromitosu donio je Nastos u 74. minuti. Nakon tog poraza je malo ko vjerovao da će Sarajevo napraviti čudo u Atini, ali se upravo to dogodilo.

Sarajevo je u revanšu odigranom 7. augusta povelo u 24. minuti golom Duljevića. Hrabrom igrom su bordo momci stigli do drugog gola u 69. minuti, a strijelac je bio Bilbija. Nesretan gol je naš predstavnik primio u 86. minuti, kada je zaostatak Atromitosa smanjio Tavlaridis. Taj rezultat je značio produžetke.

U sudijskoj nadoknadi prvog produžetka vodstvo Sarajeva je na 3:1 povisio svojim drugim golom Bilbija i tako odveo svoj tim u playoff. Pao je veliki Atromitos, a navijači Bordo ekipe su nastavili sanjati svoj evropski san. Sve je bilo u znaku nogometa, Sarajevo je bilo glavna tema i hit u Evropi.

Duel s Borussijom M'gladbach i gorak završetak evropskog sna

Nakon eliminacije Haugesunda i Atromitosa, Sarajevu je ostala još samo jedna stepenica do historijskog uspjeha i plasmana u grupnu fazu Evropske lige. Međutim, žrijeb je Bordo ekipi donio renomiranog protivnika, bundesligaša Borussiju M'gladbach.

Bordo momci su 22. augusta ugostili Borussiju na stadionu Asim Ferhatović Hase i nisu se uplašili, nego su od prve minute zaigrali hrabro i odlučno pred 30.000 svojih navijača. Ipak, iako je Sarajevo dobro stajalo na terenu, poveli su gosti golom Hahna u 10. minuti.

Stadion je doslovno eksplodirao kada je u 26. minuti lijepim golom rezultat na 1:1 izjednačio Puzigaća.

Sarajevo je dijelom prvog poluvremena bilo bolji tim na terenu, ali su gosti ipak ponovo poveli u 41. minuti preko Hrgote.

Međutim, novu radost navijačima Sarajeva donio je Duljević, koji je pogodio gol Borussije u 58. minuti utakmice.

Nažalost, više sretna nego spretna Borussia u ovoj utakmici je stigla do pobjede. Hrgota je savladao Bandovića i postavio konačnih 3:2 za svoj tim.

Nakon poraza na Koševu nije bilo nezadovoljstva, iako je ostao žal za propuštenim prilikama. U uzvratu se nije očekivalo čudo od Sarajeva, nego častan oproštaj.

Revanš playoffa je odigran 28. augusta u Njemačkoj. Bordo momci su iznenadili sve i žestoko napali Borussiju, ukazale su se dvije prilike za gol, ali ih Okić i Duljević nisu iskoristili. Kazna je uslijedila u 20. minuti, kada je pogodio Hahn. Već u 25. je bilo 2:0, nakon pogotka Xhake. Hrgota je u 34. minuti svojim golom najavio visok poraz Sarajeva.

U drugom poluvremenu, tačnije u 67. minuti, pogodio je za 4:0. Peti gol za Borussiju djelo je Hazarda iz 74. minute. Potom su Hrgota i Hazard postigli po još jedan gol, Hrgota je bio precizan u 83., a Hazard u 90. minuti iz penala. Visoki poraz u Njemačkoj je bacio mrlju na sjajne igre Sarajeva u ranijim evropskim utakmicama.

No, kad se sve uzme u obzir, Sarajevo je napravilo mnogo veći uspjeh u odnosu na ostale bh. predstavnike u Evropi i o tim utakmicama se još uvijek priča. Bordo momci su u svakom slučaju na neki način obilježili barem ljeto 2014. godine.