Premijer liga BiH
66

Zrinjski razbio Velež u mostarskom derbiju i nastavio pohod ka vrhu tabele

D. P.
Uzbudljivo je bilo u prvom poluvremenu (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog upisali su ubjedljivu i vrlo laganu pobjedu u velikom mostarskom derbiju protiv Veleža rezultatom 3:0 te tako nastavili pohod ka vrhu tabele Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Mostarski derbi odgođen je u trećem kolu jer je Zrinjski imao previše obaveza u evropskim takmičenjima, a utakmica je zakazana za danas, prvi dan nakon reprezentativne pauze.

Nije moglo početi bolje za domaći tim. Već u sedmoj minuti Mario Ćuže pogađa glavom nakon ubačaja Tomislava Kiša iz slobodnog udarca.

Pokušali su gosti odmah uzvratiti, ali je Nermin Haskić šutirao pored gola dvije minute kasnije. Još nekoliko solidnih akcija imao je Velež, ali kada nije uspio postići gol, stigla je kazna.

Igrao se 36. minut kada je Slobodan Jakovljević bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i pogodio je za 2:0. Domaći su tražili ofsajd, ali se na ponovljenom snimku činilo sve u redu.

Do odlaska na odmor Kiš je mogao postići gol, ali je Osman Hadžikić fantastično odbranio iako je bio na "krivoj nozi". No, ukoliko nisu uspjeli u 39. minuti, jesu u prvoj minuti nadoknade. Domaći su treći gol postigli ponovo preko Jakovljevića nakon kornera.

Rezultatom 3:0 otišlo se na odmor, a u nastavku je Velež pokušao makar malo ublažiti zaostatak. Prvi je do gola mogao Adnan Džafić, ali je u 53. minuti šutirao visoko preko gola.

Novu veliku šansu Velež je imao u 73. minuti, kada se drugi put danas zatresao okvir gola domaćeg tima. Ovoga puta stativu je pogodio Giorgi Guliashvili.

Pogodak kola, a možda i dosadašnjeg dijela sezone mogli smo vidjeti u 78. minuti kada je Zvonimir Kožulj fantastično šutirao iz slobodnog udarca s oko 30 metara udaljenosti. Ipak, Veležov golman Hadžikić odlično je odbranio udarac koji je išao pod prečku.

Do kraja utakmice Rođeni su nešto pokušavali, ali nisu uspjeli čak ni ublažiti poraz te je tako Zrinjski upisao ubjedljivu pobjedu u mostarskom derbiju.

Zrinjski je ovim trijumfom skočio na drugu poziciju na tabeli Premijer lige s tri boda manje od vodećeg Borca. S druge strane, Velež je ostao na petom mjestu.

Obje ekipe već za vikend igraju naredne utakmice. Zrinjski će na gostovanje Borcu, dok će Velež na Tušanj kod Tuzla Cityja.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Velež 3:0 (Ćuže 7', Jakovljević 36', 45+1')

Tabela: