Historijski rezultat
1.7k

Zrinjski postao prvi klub iz BiH koji se plasirao u grupnu fazu evropskih takmičenja

H. H.
Foto: HŠK Zrinjski
Nogometaši Zrinjskog poraženi su od islandskog Breidablika rezultatom 1:0 u revanš meču 3. pretkola Evropske lige i s ukupnih 6:3 u dvomeču prošli su u play-off tog takmičenja, ali mnogo važnije, imaju zagarantovan nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige. Mostarci su tako postali prvi klub iz BiH koji će igrati u grupama jednog evropskog takmičenja.
Prvak Bosne i Hercegovine je u prvom susretu odigranom u Mostaru slavio s ubjedljivih 6:2, te je uprkos porazu, bez većih problema osigurao prolaz dalje.

Izbacivanjem Breidablika Plemić su ispisali historiju bosanskohercegovačkog nogometa, jer imaju zagarantovan plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, bez obzira kako završio njihov dvomeč play-offa Evropske lige protiv austrijskog LASK-a.

Što se tiče same utakmice, prvo poluvrijeme proteklo je u laganom ritmu i potpunoj kontroli igre Mostarca. Zrinjski je prijetio u dva navrata preko Kiša iz slobodnih udaraca, dok je Gunnlaugsson bio najbliži golu na drugoj strani kada je iz dobre situacije šutirao preko gola.

Ipak, u 55. minuti Breidablik je poveo s 1:0 nakon što je Jakovljević loptu skrenuo u vlastitu mrežu. Samo četiri minute kasnije domaći su mogli i do drugog gola, ali lopta je nakon kornera i velike gužve pogodila stativu.

U 60. minuti Eyolfsson je iz dobre pozicije prebacio gol i bio je to kraj nadanja Islanđana. Bh. prvak je do kraja rutinski sačuvao veliku prednost iz prvog susreta, te je ispisao nove stranice klupske historije, ali i bh. nogometa.

Zrinjski će u play-offu Evropske lige igrati protiv austrijskog LASK-a, a prva utakmica je na programu već narednog četvrtka.

Rezultat i strijelac:

Breidablik - Zrinjski 1:0 (Jakovljević 55' a.g)