Liga prvaka
49

Zrinjski poražen na gostovanju kod Spartaka, Čirjak dobio crveni karton

Piše: D. B.
Foto: sport.sme.sk
Foto: sport.sme.sk
Aktuelni prvak BiH Zrinjski je u prvoj utakmici 1. pretkola Lige prvaka bio gost Spartaku iz Trnave, a domaći su pobijedili rezultatom 1:0.

Početni sastav domaćih činili su Chudy, Kadlec, Chanturishvili, Grendel, Hladik, Čonka, Godal, Rada, Jirka, Greššak i Egho, dok su za Zrinjski od prve minute zaigrali Brkić, Galić, Barišić, Čirjak, Aćimović, Stojkić, Todorović, Jakovljević, Rustemović, Filipović i Bilbija.

Nakon početnog ispitivanja snaga i Filipovićevog udarca iz 7. minute, Spartak je napravio pritisak u namjeri da postigne pogodak, ali je ekipa Zrinjskog odolijevala. Jakovljević je uputio udarac u 21. minuti prema golu Spartaka, a potom se u 25. minuti Jirka našao u prilici za pogodak, no, nije uspio zahvatiti loptu. Dvanaest minuta kasnije je loš udarac iz izgledne pozicije pred golom Plemića uputio Chanturishvili. Zrinjski je u prvom poluvremenu imao nekoliko poluprilika, ali bez realizacije pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Na otvaranju drugog poluvremena je zaprijetio Spartak preko Grandela koji je s ruba šesnaesterca uputio udarac, ali je golman Brkić bio na visini zadatka. Isti nogometaš se nije uspio izboriti za udarac pred golom našeg prvaka u 50. minuti utakmice.

Sjajnu šansu za vodstvo Zrinjskog imao je Filipović koji šutem završio kontru, no, golman Spartaka je odlično reagovao i sačuvao svoju mrežu. Šest minuta kasnije su Plemići mogli biti kažnjeni za promašaj, priliku je imao Gressak, ali je Brkić odbranio. Brkić se istakao i u 64. minuti kada je zaustavio udarac Jirke. U naredom napadu Spartaka pored gola je šutirao Chanturishvili.

U 68. minuti je Aćimovića zamijenio Jović. a potom je Čirjak u 70. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Uslijedila je nova izmjena pa je umjesto Todorovića u igru ušao Pezer.

Domaći su napravili izmjenu u 78. minuti kada je Jarović zamijenio Grendela, a minut kasnije su poveli pogotkom Jirke.

Egha je u redovima domaćih od 87. minute zustupio mjesto Miesenbocku. I Spartak je utakmicu završio s igračem manje jer je Chanturishvili dobio crveni karton. U finišu je za Zrinjski zaigrao Bencun zamijenivši Filipovića, Miesenbock je uputio posljednji udarac na utakmici, ali se rezultat nije promijenio, ostalo je 1:0 za Spartak.

Utakmica je odigrana bez publike na tribinama jer je Spartak dobio kaznu UEFA-e.

Revanš na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru će biti odigran 18. jula.