Konferencijska liga
224

Zrinjski izborio veliki remi protiv Aston Ville u Mostaru

E. K.
Zrinjski remizirao sa Aston Villom (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši aktuelnog i dvostrukog uzastopnog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjskog iz Mostara remizirali su u posljednjem kolu grupne faze Konferencijske lige sa favorizovanom Aston Villom, bilo je 1:1.
Ovaj rezultat dodatno dobija na značaju kada se zna da je sastav iz Birminghama trenutno na trećem mjestu u engleskom Premiershipu i da su prethodne sedmice u dvije uzastopne utakmice pobijedili Arsenal i Manchester City.

U veoma lošem i dosadnom prvom poluvremenu nije bilo pogodaka, a izdvojili smo tri poluprilike gostujućeg sastava koje nisu uspjeli realizovati u pogotke. Pokušavali su Cash i Zaniolo dvaput, no nisu ugrozili Marića pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0.

Nastavak nije donio kvalitetniju igru Pod Bijelim brijegom, ali su ipak gosti u prvom ozbiljnijem naletu u drugom dijelu stigli u vodstvo. Zaniolo je pogodio nakon što je lijepo primirio loptu poslije centaršuta McGinna s lijeve strane. Svega četiri minute kasnije Zrinjski je zaprijetio, ali ubačaj Ćužea nije pronašao nikog od njegovih saigrača te je ostalo 1:0 za goste.

Igrala se 74. minuta susreta kada je Zrinjski mogao do izjednačenja rezultata. Ćorluka je odjednom ostao sam pred golom Aston Ville poslije kornera, ali očajno je zahvatio loptu i poslao je pored gola da bi u 82. minuti Zrinjski propustio realizovati najbolju šansu na utakmici. Golman Ville je napucao svog saigrača, Hrvanović je nakon toga išao sam ka golu, ali lopta je padala i previše odskočila te je igrač Plemića nije uspio spustiti u nebranjenu mrežu.

U 84. minuti Hrvanović je dobio sjajnu loptu, ali je želio proći golmana Aston Ville koji ga je zaustavio da bi tri minute kasnije Zrinjski zahvaljujući fantastičnim golom Matije Malekinušića stigao do izjednačenja rezultata.

Do kraja je ostalo 1:1 te je Zrinjski s četiri osvojena boda okončao nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige ove sezone.

Rezultat i strijelac:

Zrinjski - Aston Villa 1:1 (Malekinušić 87' / Zaniolo 61')

Tabela: