Nesretan poraz
119

Zrinjski ispao od Sheriffa u Ligi prvaka, nastavak katastrofalnog niza bh. klubova

K. H.
Foto: HŠK Zrinjski/Facebook
Foto: HŠK Zrinjski/Facebook
Ekipa Zrinjskog porazom od moldavskog Sheriffa rezultatom 1:0 ispala je iz nogometne Lige prvaka, čime je nastavljena katastrofalna tradicija bh. klubova u najelitnijem nogometnom takmičenju u Evropi gdje nam je maksimalni domet od 2008. godine 2. pretkolo.
Posljednji put jedan klub iz Bosne i Hercegovine prošao je prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka još kad su se kvalifikacije za ovo takmičenje igrale u starom formatu s tri kola kvalifikacija i bez "puta šampiona". Posljednji prvak Bosne i Hercegovine koji je pobijedio u dvomeču jednog pretkola Lige prvaka bila je Modriča u sezoni 2008/2009.

Slavili su ukupnim rezultatom 4:1 protiv Dinama iz Tirane, a potom ispali od danskog Aalborga u drugom pretkolu. Potom je od naredne sezone napravljen "put šampiona" i više nikada nismo vidjeli da jedan naš klub prođe 1. pretkolo u Ligi prvaka, do sezone 2020/2021 kada je Sarajevo bilo bolje od Connah's Quay Nomadsa i prošlo u 2. pretkolo, što je u suštini i s novim formatom isto kao i Modriča 2008. godine.

Ni danas, iako smo imali razloga za optimizam i da se nadamo da jedan naš tim može igrati ozbiljnu ulogu u Ligi prvaka, nismo došli do željenog rezultata i mogućnosti da napravimo bolji rezultat u odnosu na 2008. godinu. Sarajevo je tu šansu imali protiv Dynamo Bresta, ali su izgubili rezultatom 2:1.

Zrinjski je u drugom poluvremenu u potpunosti nadigrao Sheriff i bio je mnogo bolji tim s puno više napravljenih šansi, ali nesretan trenutak iz 22. minute kada je Savić postigao autogol na koju je odlučio pobjednika i u konačnici putnika u 2. pretkolo.

Najbolju šansu za Zrinjski imao je Bilbija u 65. minuti kada mu je golman Sheriffa sjajno odbranio udarac glavom, a blizu pogotka Zrinjski je bio i u 76. minuti kada je Kamenar šutirao malo pored gola.

Iako je trener Jakirović na kraju bacio sve karte u napad i Zrinjski je svim silama krenuo po gol, poravnanje i eventualne produžetke, na kraju nisu uspjeli postići gol te su se oprostili od igranja u Ligi prvaka.

Plemići će u UEFA-inoj Konferencijskoj ligi, gdje nastavljaju svoj evropski put, igrati protiv Diddeleng iz Luksembruga ili Tirane iz Albanije.