Premijer liga BiH
5

Zrinjski gostuje protiv Čelika za treću pobjedu u nizu, Mladost dočekuje Krupu

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovog vikenda igra se 18. kolo BHT Premijer lige i ono je posljednje u jesenjem dijelu prvenstva, a na današnjem rasporedu su dvije utakmice. Čelik na Bilinom Polju od 13:00 sati igra protiv Zrinjskog, dok se u Doboju kod Kaknja u istom terminu sastaju Mladost i Krupa.

Prvi meč ovog kola odigrali su GOŠK i Sloboda (2:0), a slavio je domaći tim koji je u Gabeli golovima Ankovića i Sušića stigao svoje prve pobjede nakon niza od osam utakmica bez trijumfa u svim takmičenjima.

Čelik - Zrinjski (13:00 sati, Moja TV)

Katastrofalan niz sada ima Čelik koji je upisao šest uzastopnih poraza u svim takmičenjima te ima samo jednu pobjedu u posljednjih devet takmičarskih mečeva. Ekipa koju od 8. novembra vodi Vinko Divković je svih 10 bodova, koliko ih je skupila u dosadašnjem dijelu Premijer lige, osvojila upravo na domaćem terenu gdje je u osam utakmica upisala tri pobjede, remi i četiri poraza. Za prekid crnog niza Čelik treba napraviti iznenađenje i srušiti aktuelnog prvaka BiH ekipu Zrinjskog.

Mostarci u meč ulaze s nizom od dvije uzastopne ligaške pobjede te sada imaju šansu povezati i treću. Zrinjski je posljednji put tri takmičarske pobjede povezao u septembru nakon čega je upao u rezultatsku krizu. Ipak, zahvaljujući zalihama iz prvih 10 kola sezone, Zrinjski je ostao u vrhu tabele. Ekipa Blaža Sliškovića čak ima šansu i ponijeti titulu jesenjeg prvaka ukoliko danas slavi, a da pri tome Željezničar sutra protiv Radnika iz Bijeljine na Grbavici ne upiše pobjedu.

Mladost DK - Krupa (13:00 sati)

Jedina ekipa koja ne zna za poraz na domaćem terenu u Premijer ligi je ekipa Mladosti koja je u osam domaćih prvenstvenih utakmica upisala pet pobjeda i tri remija. Ekipa Edisa Mulalića je na domaćem terenu, među ostalim, uspjela savladati Željezničar te remizirati protiv Širokog Brijega, a u Kupu BiH kao domaćin savladala je Sarajevo nakon penala. Mladost je trenutno šesta na tabeli s jednakim brojem bodova kao i sedmoplasirani Radnik (24). Pobjeda u ovom meču bila bi od velikog značaja ukoliko Mladost želi izboriti plasman u Ligu za prvaka na proljeće.

Krupu, međutim, samo velika rezultatska kriza može udaljiti od Lige za prvaka, jer trenutno ima šest bodova više od Mladosti i Radnika. Tim Slobodana Starčevića u meč ulazi s čak devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima i trenutno je ekipa od koje samo Željezničar ima bolju formu u konkurenciji klubova iz Premijer lige. Krupi bi eventualna pobjeda protiv Mladosti bila velika garancija za plasman u Ligu za prvaka.

Tabela: