Naslijedio Rožmana
1

Zoran Zekić predstavljen kao trener Sarajeva: Igrače neću dovoditi ja, nemam volje za razgovor s menadžerima

E. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Hrvatski nogometni stručnjak Zoran Zekić danas je zvanično predstavljen na poziciji novog šefa stručnog štaba FK Sarajevo.

Na klupi kluba sa našeg najvećeg stadiona je naslijedio Slovenca Simona Rožmana koji je napustio Koševo poslije loše sezone pa je na njegovo mjesto stigao Zekić koji je i u igračkoj karijeri nosio dres Sarajeva.

Prije njega, predstavnicima medija se obratio direktor Bordo kluba Matthias Leterme koji je izrazio dobrodošlicu hrvatskom stručnjaku.

"Žao mi što se obraćam na engleskom, ali kratko sam tu, no potrudit ću se da naučim bosanski jezik pa da pričam s vama na bosanskom. Mnogo toga se desilo nakon kraja sezone, Simon Rožman i njegov stručni štab su napustili klub i ovom prilikom im se zahvaljujemo, mi smo nakon toga razgovarali sa Zoranom Zekićem i odmah smo znali da je to čovjek koji može pomoći našem klubu. Želim da iskažem dobrodošlicu njemu i njegovom stručnom štabu, jedva čekamo da počne sve, gladni smo uspjeha", rekao je Leterme.

Zekić je u prvom obraćanju bh. medijima čestitao Kurban-bajram muslimanima u našoj domovini te otkrio da će upravo Leterme biti zadužen za dovođenje igrača.

"Bajrambarećula svima koji slavite. Stvari su išle jako brzo nakon našeg kontakta, nemamo dosta vremena, prva evropska utakmica je za tri sedmice. Matthias je više upoznat s igračkim kadrom nego ja. Što se tiče dovođenja igrača i razgovora s agentima, jedini koji će to obavljati je Matthias. Razgovarali smo o profilima igrača, moramo biti okomitiji i brži, ali ja nemam ovlasti, želje i volje za razgovor s menadžerima. Razgovarao sam s direktorom Akademije i rekao u kojem će smjeru ići naša saradnja zahvalio bih se svima koji su mi poželjeli dobrodošlicu, svjestan sam težine kluba i da možda već sad imam opoziciju, nije to samo specifičnost Sarajeva nego inače. Na to sve mogu odgovoriti radom, naša momčad će biti motivisana radom svaki trening i svaku utakmicu. Nadam se da ćemo pokazati kvalitetu i dominaciju, ali niko neće imati previše strpljenja za ono što bih ja želio napraviti. Nekakvih floskula ste se naslušali prethodnih godina tako da to nije nikome potrebno", kazao je Zekić i zatim dodao:

"Bio sam ovdje već kao igrač, nisam osjetio traga, nekad i kad je najbolje onda ne valja. Spreman sam da će biti kritika, ja sam čovjek stranac u ovom gradu. Naravno da bi svi voljeli raditi s ljudima koji su rođeni ovdje, ali ja nisam paranoičan. Znam da sam dobio puno podrške, ali ima i opozicije. Svaki klub ove veličine ima to, tako je bilo i u Osijeku, tako je i ovdje".

Istakao je da nastup u Evropi mora uklopiti u plan priprema, ali da se to ne smije odraziti na nastup u Wwin ligi BiH.

"Ja se mogu fokusirati na ono što imamo, direktor je tu sa skautima i obavlja neke razgovore, a kad će doći ti igrači, to ne ovisi samo o nama. Krenut ćemo sa intenzivnim radom i pokazati igračima na koji način ćemo igrati. Sve ovisi o imenu protivnika, tri sedmice do Evrope su jako malo, moramo pronaći način kako se postaviti za Evropu. Ja Evropu moram uklopiti u plan i program priprema. Daj Bože da trajemo u Evropi, ali ne smijemo patiti ni u jednom momentu u ligi i onome što slijedi iza Evrope", dodao je novi trener Sarajeva i govorio o igračima Bordo kluba koji su na posudbama u drugim klubovima.

"Moram promišljati na način o prvenstvu, ali imamo obavezu da budemo dobri u Evropi. Radit ćemo specifičnije nego inače. Pratio sam dosta bh. ligu, imam dosta prijatelja koji su tu radili, ali najbolje se čovjek može uvjeriti kroz prvu ruku. Ne smijemo razmišljati previše o protivnicima, ne da budemo bahati nego da sami sebi ne budemo najveći protivnici. Neki igrači s posudbe su već vraćeni, neki iz Akademije su prekomandovani u prvi tim. Ja sam ovdje već tri dana, ima puno stvari za riješiti, bit ćete pravovremeno obaviješteni o igračima na posudbi. Neki igrači su do januara na posudbi, vidjet ćemo šta možemo tu napraviti", poručio je on.

Obavio je razgovore sa bivšim trenerima Zrinjskog Krunoslavom Rendulićem i Sergejom Jakirovićem, no on sam mora osjetiti čari bh. lige.

"Razgovarao sam sa Rendulićem i Jakirovićem. Svako meni može dati milion savjeta, ali ja sam najodgovornija osoba i moram to sam osjetiti. Znam koliko ovo navijačima znači, ali moram naučiti igrače da i kad patiš i kad je lijepo, sve je sastavni dio života i nogometa", kazao je Zekić i zatim govorio o pritisku u Bordo klubu.

"Ne želim ni floskule, ni previše razgovora i obećanja. Samo treba raditi i to je to. Sarajevo ima najviše ciljeve, ja sam već radio u Sheriffu koji ima slične ciljeve. Sarajevo nije osvojilo titulu prethodnih godina, svi su isfrustrirani, mi svi se nadamo potajno da možemo to napraviti, spremni smo na to. Idemo raditi i biti ponizni. Svjestan sam da ima puno zamki, liga je zeznuta, ispadaju četiri kluba, moraš biti u svakoj utakmici 150 posto i najbitnije je mi da je krenemo raditi i da se upoznamo što prije i karakterno i na svaki drugi način", dodao je.

Zekić nema želju u žrijebu za Konferencijsku ligu već samo želi početi raditi te je istakao da mu se ne sviđa odlazak u Sloveniju na pripreme.

"Nemam želju na žrijebu za Evropu, samo želim raditi. Nemamo razloga potcjenjivati nikoga u Evropi jer bh. klubovi osim Zrinjskog nije napravio ništa u Evropi. Hajde da radimo ovih sedam dana najsvježije i najhladnije glave pa ćemo vidjeti kad dobijemo ime protivnika šta ćemo i kako ćemo. Idemo sljedeće sedmice u Sloveniju sedam dana, nije mi to najbolje sjelo, ali ovdje nemamo protivnika pa zbog toga idemo gore da uhvatimo konture neke oko načina na koji ćemo igrati. Imam dva asistenta, jedan od njih je zadužen za analizu i imam kondicionog trenera, meni je velika želja da dogovorim dva čovjeka iz Akademije jer je ta spona jako bitna za budućnost kluba", završio je novi trener Sarajeva.