U sezoni 17 utakmica
38

Znate li priču o najmanjoj ligi svijeta? Dvije ekipe igraju međusobno već 103 godine

D. P.
Dvije ekipe igraju 17 međusobnih duela po sezoni (Foto: Twitter)
Dvije ekipe igraju 17 međusobnih duela po sezoni (Foto: Twitter)
Da li ste znali da je najmanja nogometna liga na svijetu smještena na jedan britanski otok i sačinjena je od svega dva kluba koji igraju međusobne duele tokom cijele sezone?

U pitanju liga na ostrvu Scilly, gdje se ekipe Woolpack Wanderersa i Garrison Gunnersa bore svake godine za najveću slavu, osvojiti titulu prvaka u ligi.

Dvije ekipe prvobitno su odabrale ekipe bacanjem novčića u lokalnom pubu. U ovoj ligi imate doslovno 50:50 šanse za osvojiti titulu prvaka. Kako se dijele trofeji i u ligi i u kupu, navijači ovih ekipa imaju često priliku vidjeti kako njihovi miljenici podižu pehar.

Na britanskom ostrvu Scilly, morskim putem najbližem regiji Cornwall, ekipe Woolpack Wanderersa i Garrison Gunnersa igraju čak 17 puta unutar jedne sezone jedna protiv druge i bore se za titulu prvaka. Susreti se najčešće igraju nedjeljom.

Ono što je najzanimljivije, jeste da se ova liga igra kontinuirano od 1920. godine. Dvije ekipe, jedna protiv druge, 103 godine razigravaju bez mogućnosti ispadanja ili napredovanja.

Izvorno, dvije ekipe su se zvale Rangers i Rovers, ali je 1984. godine došlo do rebrandiranja u današnje nazive. Woolpack Wanderersi su trenutno prvaci i imaju više titula.

"Imate dva kapitena i njihove zamjenike, koji se ne mijenjaju. Onda se napišu na list papira imena igrača po pozicijama, bacaju se novčići i kapiteni naizmjenično biraju igrače. Najgorem igraču ne govorimo da je posljednji izabran, to nije lijepo", rekao je predsjednik nogometne lige Scillyja Anthony Gibbons.

Ono što je zanimljivo, jeste da su sjedište lige na Scillyju i priču o tome uveličali legendarni nogometaši David Beckham, Steven Gerrard, Patrick Vieira, Michael Ballack i Jose Mourinho, koji su 2008. godine snimili reklamu.