Bliži se okršaj Sarajeva i Želje
0

Znate li ko je jedini postigao hat-trick u derbijima?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv Mediacentra
Foto: Arhiv Mediacentra
Gradski derbiji su uvijek posebna priča. I naravno, kako to uvijek biva, svaki stanovnik jednog grada gdje dva tima dijele megdan reći će vam da je upravo taj njihov najžešći.

Vječiti derbi u glavnom gradu BiH, između Sarajeva i Željezničara, ima neku posebnu draž za ljubitelje nogometa. Tu je, prije svega, dugogodišnja tradicija oba kluba.

U subotu, 12. maja, u 17:00 sati na Koševu će hiljade navijača, kao i oni putem TV-a ili radioprijenosa, gledati i slušati drugi ovosezonski duel Bordo i Plavog tima.

Znate li ko se jedini, u dugogodišnjoj historiji derbija, može pohvaliti da je postigao tri gola na jednoj utakmici? Odgovor je Radmilo Mihajlović, nekadašnji napadač sarajevskog Željezničara, koji je kasnije nosio dres Bayerna iz Minhena.

Mogao je i četiri, ali je golman Enver Lugušić odbranio njegov udarac sa jedanaest metara.

Inače, utakmica se igrala 7. septembra 1986. godine na Grbavici pred oko 16 hiljada gledalaca. Plavi su slavili rezultatom 4:1. Zanimljivo, prvo poluvrijeme je završilo vodstvom gostiju sa Koševa.

Sarajevo je povelo u 3. minuti golom debitanta Harisa Jaganjca. U 19. minuti sudija Jokić iz Beograda je nakon starta Lugušića nad Mihajlovićem pokazao na bijelu tačku.

Minut poslije iz okršaja istih aktera kao pobjednik izlazi golaman Sarajeva, koji je odbranio udarac Željinog napadača.

Međutim, Mihajlović je bio uspješniji u 47., 67. i 85. minuti, kada je matirao Lugušića i donio prednost timu sa Grbavice.

Konačnih 4:1 postavio je Haris Škoro u 88. minuti.