Merseyside Derby
9

Zna se ko je gazda Liverpoola: Redsi očitali nogometnu lekciju Evertonu

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
U prvom susretu 30. kola engleskog Premiershipa igrao se Merseyside Derby u kojem je Liverpool još jednom pokazao ko je gazda u gradu. Sa krcatog Anfielda Everton je ispraćen rezultatom 3:1.

Već u osmoj minuti Redsi su poveli. Nakon brzog kontranapada Mane i Firmino su odigrali dupli pas, a Senegalac je lijevom nogom pogađa sami ugao Roblesovog gola za erupciju oduševljenja na Anfieldu.

Everton je izjednačio u 28. minuti. Baines je ubacio loptu iz auta sa lijeve strane, a u petercu u gužvi se najbolje snašao Pennington i poslao loptu u Mignoletovu mrežu.

Radost gostiju trajala je samo tri minute. Coutinho je primio loptu na centru, sjajno se oslobodio Gueyea, Pennington i Williams su bili predaleko od njega da blokiraju šut i Robles je mogao samo pogledom ispratiti loptu kako ulazi u njegov gol.

Konačnih 3:1 postavio je Origi na isteku sat vremena igre. Coutinho je ukrao loptu na sredini terena, ponovo prošao Gueyea kao da je Senegalac čunj na treningu i asistirao Belgijancu koji šutira skoro po sredini gola, ali je Robles odlučio ranije krenuti u jednu stranu. Naravno, izabrao je pogrešnu i lopta je završila u mreži.

Everton je posljednji put slavio u Merseyside Derbyju 17. oktobra 2010. godine u osmom kolu Premiershipa. Od tada je Liverpool slavio šest puta u Premiershipu i jednom u FA Cupu, dok je sedam susreta završeno bez pobjednika. Ovo je Liverpoolu bila i treća uzastopna pobjeda u Premiershipu nad gradskim rivalima.