Kako na EURO?
184

Zmajevima do kraja kvalifikacija trebaju gotovo sve pobjede, ključne utakmice u oktobru

Piše: K. H.
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH nakon četiri odigrana kola u grupi J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ima četiri osvojena boda i do kraja će morati ostvariti gotovo sve pobjede ukoliko želi izboriti nastup na smorti najboljih Starog kontinenta.

Naš tim je odlično počeo kvalifikacije pobjedom protiv Armenije na Grbavici, a samo tri dana nakon toga remizirali smo s Grčkom. Upravo meč protiv Grčke ostavlja gorak ukus jer smo u Zenici imali prednost od 2:0, ali smo na kraju osvojili samo bod.

Nakon toga, naš tim je doživio poraz od Finske rezultatom 2:0 u daleko najgorem susretu koji smo odigrali pod vodstvom Roberta Prosinečkog, da bi u 4. kolu doživjeli poraz od Italije u Torinu rezultatom 2:1.

Tako nakon četiri utakmice Italija zauzima prvo mjesto u našoj grupi s maksimalnih 12 bodova, a na drugom mjestu je Finska koja je osvojila tri manje. Finci imaju tri pobjede i jedan poraz koji su doživjeli kao gosti od Italije.

Na trećem mjestu se nalazi Armenija koja ima šest bodova, a dva manje imaju Grčka i BiH koji su na diobi četvrtog i petog mjesta. Posljednji je Lihtenštajn bez bodova.

Prema trenutnom pogledu na tabelu, naš tim očekuje veoma težak zadatak ukoliko želi izboriti drugo mjesto i direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Roberta Prosinečkog do kraja kvalifikacija morat će upisati gotovo sve pobjede, osim možda u duelu protiv Italije na našem terenu, a uz to ćemo se morati nadati dobrim rezultatima u ostalim utakmicama, prije svega onim u kojima će Finska igrati protiv Grčke i Italije.

Sljedeći meč naši izabranici igraju protiv Lihtenštajna 5. septembra, nakon čega slijedi gostovanje kod Armenije. Ključne utakmice će biti odigrane u oktobru, prvo protiv Finske na našem terenu, a onda protiv Grčke u gostima.

Raspored do kraja:

05.09. BiH - Lihtenštajn 08.09. Armenija - BiH 12.10. BiH - Finska 15.10. Grčka - BiH 15.11. BiH - Italija 18.11. Lihtenštajn - BiH

Tabela: