Meč od velikog značaja
141

Zmajevi večeras u Finskoj s novim selektorom počinju kvalifikacije za SP

H. H.
Posljednju pobjedu BiH je ostvarila još 18. novembra 2019 protiv Lihtenštajna (Foto: EPA-EFE)
Posljednju pobjedu BiH je ostvarila još 18. novembra 2019 protiv Lihtenštajna (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezetacija BiH večeras od 20:45 na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju igra prvi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Finske, a na klupi Zmajeva debitovat će i novi selektor Ivaylo Petev.
Bugarski stručnjak imat će veoma ozbiljan izazov u premijernom meču na užarenoj klupi Zmajeva, jer se suočava s određenim brojem problema i ako ih uspije savladati i ostvari trijumf u Helsinkiju, to mu može dati krila za nastavak mandata u kojem je "dočekan na nož" zbog dobro poznatih stvari u bh. nogometu.

Petev je imao vrlo malo vremena za upoznavanje i pripremu ekipe i teško je očekivati da je za samo dva dana, tokom okupljanja u Helsinkiju, mogao napraviti značajnije promjene, ali čini se da je uspio kreirati pozitivno ozračje i da su ga igrači prihvatili vrlo dobro.

Odlična vijest je da će Edin Džeko biti na raspolaganju nakon povrede za vikend u duelu Rome i Napolija, ali dodatna briga je Miralem Pjanić, koji je u potpunosti ispao iz prvog tima Barcelone pa je upitno u kakvoj je formi budući da dugo nije igrao kompletnu utakmicu.

Nastup je u dogovoru s klubom otkazao i Edin Višća, jer nije potpuno spreman, pa će Petev imati poteškoća da nađe dobitnu kombinaciju. Uz sve to, dosta reprezentativaca nije standardno u svojim klubovima i jasno je da Zmajeve očekuje težak zadatak.

Iako je riječ o prvoj utakmici kvalifikacija, već sada je jasno da bi ovaj susret mogao biti ključan i veoma bitna odrednica za sve ono što nas čeka u ovoj godini.

U slučaju pozitivnog rezultata popravila bi se narušena atmosfera iz prethodnog ciklusa i donekle bi se vratilo izgubljeno povjerenje navijača u državni tim. S druge strane, poraz bi produbio agoniju i Petev bi bio u još težoj poziciji.

Posljednju pobjedu naša selekcija je ostvarila još 18. novembra 2019. kada smo savladali Lihtenštajn rezultatom 3:0, a utakmica je odigrana u okviru 10. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Od tada, u osam uzastopnih susreta nismo trijumfovali, a statistika je još poraznija kada se osvrnemo na sve utakmice u posljednje dvije godine.

Finci su naši znanci iz prošlih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojima su prvi put u historiji izborili plasman na smotru najboljih evropskih selekcija, a mnogi još uvijek smatraju da je BiH kvalitetnija i da je propustila veliku priliku da ode na predstojeći Euro.

Činjenica da se dobro poznajemo mogla bi biti olakšavajuća okolnost za naš tim, koji ovoga puta sigurno neće potcijeniti neugodne Finice. Selektor Markku Kanerva uglavnom računa na internacionalne igrače, ali mahom su to igrači osrednjih evropskih timova.

Prva zvijezda svakako je iskusni golgeter Teemu Pukki, koji nastupa u Championshipu za Norwich City, a Kanerva neće moći računati na golmana Bayer Leverkusena Lukasa Hradeckog, koji je povrijeđen, te defanzivca Genka Jerea Uronena koji ima koronavirus. U posljednji čas otpao je i Rasmus Schüller zbog bolova u glavi.

Finska je trenutno rangirana kao 55. selekcija svijeta i vrijednost njihove reprezentacije je skromnih 29,50 miliona eura. Protiv Finaca imamo pozitivan učinak u dosadašnje tri utakmice. Pobijedili smo dva puta, a poraženi smo jednom.

Nakon utakmice s Finskom u srijedu Zmajevima slijedi prijateljski meč s Kostarikom 27. marta u Zenici te još jedan kvalifikacijski susret s Francuskom 31. marta u Sarajevu.

Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati samo pobjednici grupa, dok će drugoplasirane ekipe zajedno s dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje se nisu plasirale igrati baraž. Na kraju baraža dobit ćemo još tri selekcije koje će s preostalih 10 pobjednika grupa činiti 13 reprezentacija iz Evrope na Svjetskom prvenstvu.

Utakmica Finska - BiH počinje od 20 sati i 45 minuta. Direktan prijenos osigurala je Nova BH, a tekstualni prijenos meča možete pratiti na portalu Klix.ba.