Le Havre
81

Zmajevi u prijateljskom meču igraju protiv opasnog Senegala

Piše: O. T.
Kenan Kodro (desno) slavi pobjednički gol protiv Bugarske. (Foto: EPA-EFE)
Kenan Kodro (desno) slavi pobjednički gol protiv Bugarske. (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 sati igra protiv Senegala u prijateljskom susretu koji će se odigrati na stadionu Oceane u Le Havreu (Francuska). Pred Zmajevima je četvrti prijateljski meč u ovoj godini, odnosno drugi u FIFA-inom terminu.

Nakon pobjede nad Bugarskom (1:0) u Razgradu prije četiri dana Zmajeve očekuje mnogo jači protivnik, možemo reći i najteži u ovoj godini. Senegal posjeduje odličan igrački kadar koji djeluje jače i od Zmajeva, kao i od dosadašnjih naših protivnika u 2018. godini, a to su pored Bugarske bili Meksiko (0:1) i Sjedinjene Američke Države (0:0).

Protiv Bugarske smo ujedno postigli i prvi gol u ovoj godini, ali i prvi gol pod vodstvom Roberta Prosinečkog. Gol je postigao Kenan Kodro.

Senegal vrlo ozbiljan protivnik

Ipak, Senegal će večeras biti znatno oslabljen neigranjem Idrisse Gueyea, Keite Baldea i Cheikhoua Kouyatéa. Radi se o nogometašima koji su vrlo važni za selektora Alioua Cissea, posebno se to odnosi na Gueyea i Kouyatéa koji su standardni u prvih 11 ove reprezentacije. Uz to, Kouyaté je kapiten Senegala.

Po kvalitetu Keita Balde nije ništa slabiji. Riječ je o 23-godišnjem ofanzivcu Monaca čija se tržišna vrijednost prema Transfermarktu procjenjuje na 30 miliona eura. Poređenja radi, Edin Džeko vrijedi 22 miliona eura.

Među najbolje igrače Senegala, pored pobrojanih koji izostaju, spadaju štoper Napolija Kalidou Koulibaly (vrijednost 50 miliona eura), veznjak Stoke Cityja Badou Ndiaye (vrijednost 15 miliona eura), ofanzivac Liverpoola Sadio Mane (vrijednost 60 miliona eura) i ofanzivac Torina M'Baye Niang (vrijednost 13 miliona eura). Svi oni su redovni starteri u utakmicama svoje reprezentacije te se očekuje da će početi i večerašnji meč.

Senegal će narednog ljeta u Rusiji drugi put u svojoj historiji nastupiti na Svjetskom prvenstvu nakon što je 2002. godine na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji stigao do četvrtfinala gdje je poražen od Turske.

Do plasmana u Rusiju reprezentacija Senegala, koja na FIFA-inoj rang-listi zauzima 27. mjesto, stigla je bez ijednog poraza u osam kvalifikacionih mečeva, a u posljednjoj rundi kvalifikacija zauzela je prvo mjesto u grupi D ispred Burkine Faso, Cape Verdea i Južne Afrike.

Prosinečki odredio sastav

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ova reprezentacija će igrati u grupi H zajedno s Poljskom, Japanom i Kolumbijom tako da ima sasvim realne šanse da i na svom drugom nastupu na Mundijalu prođe grupnu fazu.

Selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki može računati na sve pozvane igrače, odnosno na sve one koji su bili dostupni i za meč protiv Bugarske. Prosinečki je jučer čak i saopćio sastav za večerašnji meč te je poručio da očekuje bolju predstavu, jer su Zmajevi u Francuskoj imali mnogo bolje uslove za treniranje u odnosu na one u Razgradu gdje su veliki problem stvarali snijeg i hladnoća.

"Ovdje imamo bolje uslove, u Razgradu smo imali problema sa snijegom i bilo je upitno hoćemo li trenirati. Očekujem naravno da se svi maksimalno zalažu, a mislim početi s ovom postavom: Šehić, Vranješ, Bičakčić, Šunjić, Kolašinac, Cimirot, Sarić, Pjanić, Višća, Džeko i Kodro", kazao je Prosinečki.

U poređenju s mečem protiv Bugarske, iz sastava su ispali Memišević, Zukanović, Bešić i Duljević, dok su u prvi sastav ušli Vranješ, Šunjić, Cimirot i Višća.

Bez pritiska

Upravo zbog loših uslova, predstava Zmajeva protiv Bugarske bila je nezgodna za bilo kakvu ocjenu dosadašnjeg rada novog selektora, jer naš tim je prije meča s Bugarima odradio samo dva treninga, a podsjetit ćemo da je ovo prvo okupljanje reprezentacije u najjačem sastavu od dolaska novog selektora.

Teško je za očekivati da će meč protiv Senegala otkriti više od same ideje koju preferira Prosinečki, jer Zmajevi su i u Francuskoj odradili samo dva treninga, što znači da će nakon meča sa Senegalcima brojke reći da su odrađena ukupno četiri treninga i odigrane dvije utakmice tokom ovog okupljanja u martu. To je dovoljno za upoznavanje i suočavanje s načelima novog selektora, ali je nedovoljno za veliki nivo uigranosti koji će biti potreban za ono što nas čeka u budućnosti, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. i Liga nacija.

Zbog svega toga, Zmajevi i večeras trebaju igrati rasterećeno i bez pritiska, a svakako da bi nova pobjeda ili remi uz kvalitetnu predstavu dodatno pomogli u izgradnji samopouzdanja.

Spisak Zmajeva:

  • Golmani: Ibrahim Šehić (Qarabag), Kenan Pirić (Zrinjski) i Vedran Kjosevski (Željezničar)

  • Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Ognjen Vranješ (AEK Atina), Ervin Zukanović (Genoa), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Samir Memišević (Groningen) i Ermin Bičakčić (Hoffenheim)

  • Vezni red: Muhamed Bešić (Middlesbrough), Miralem Pjanić (Juventus), Haris Medunjanin (Philadelphia Union), Edin Višća (Basaksehir), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Deni Milošević (Konyaspor), Elvis Sarić (Sarajevo), Gojko Cimirot (Standard Liege) i Goran Zakarić (Željezničar)

  • Napad: Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Grasshopper), Riad Bajić (Basaksehir) i Smail Prevljak (Mattersburg).

Meč između BiH i Senegala možete gledati na Face TV te pratiti putem tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba.