Nogomet
0

Zmajevi u 5 utakmica osvojili 5 bodova i postigli 5 golova

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH očekivano je u subotu pobijedila Andoru rezultatom 3:0 i tako tek u petoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Euro 2016 stigla do prvog trijumfa. Ipak, stanje na tabeli se nije popravilo.

Izabranici Mehmeda Baždarevića ostali su pretposljednji u grupi B sa 5 osvojenih bodova.

Međutim, osvajanje kompletnog plijena protiv slabašne Andore došlo je u pravo vrijeme. Zmajevi su ostali u igri za osvajanje drugog ili trećeg mjesta. Dakako, drugo mjesto osigurava direktan plasman na kontinentalnu smotru, dok treći iz grupe ide u dodatne kvalifikacije, gdje je naš državni tim već bio dva puta.

Da bi došli do cilja, bh. reprezentativci trebaju nastaviti pobjeđivati, a naredni ispit očekuje ih u junu, kada u Zenici gostuje Izrael.

Zanimljivo, Zmajevi su u dosadašnjih pet utakmica kvalifikacija osvojili pet bodova, a postigli su i isto toliko golova. Edin Džeko je suparničku mrežu zatresao četiri puta, dok je jednom pogodio Vedad Ibišević.

Zanimljivo, u pet utakmica kvalifikacija za Mundijal koji se 2014. godine održao u Brazilu Zmajevi su postigli 18 pogodaka, od toga samo Lihtenštajnu osam na otvaranju kvalifikacija.

Ipak, neočekivan poraz od Kipra na otvaranju kvalifikacionog puta za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj, a kasnije i debakl od Izraela, otežali su ostvarenje zacrtanog cilja.

Nakon toga smijenjen je Safet Sušić, a za šefa državnog tima imenovan je Mehmed Baždarević koji se našao u nezavidnoj poziciji.