Nogomet
748

Zmajevi slomili otpor Luksemburga u drugom poluvremenu i slavili sa 3:0

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bh. nogometna reprezentacija pobijedila je Luksemburg na stadionu Josy Barthel u prijateljskom meču rezultatom 3:0. Selektor Zmajeva Mehmed Baždarević u prvom poluvremenu je izveo kombinovan sastav gdje je u udarnoj postavi bilo samo nekoliko stadnardnih prvotimaca.

Momci iz reprezentacije Bosne i Hercegovine sva tri gola su dali u drugom poluvremenu, a nakon tegobnog prvog dijela u kojem je Luksemburg pružao jak otpor.

Domaći pružili dobar otpor u prvom poluvremenu

Nakon početnog ispitivanja snaga domaći opasno prijete u 12. minuti. Prcić je napravio prekršaj na nakih 20 metara. Slobodnjak je izveo Bensi. Dobro je šutirao, ali je Begović loptu izbio u korner.

Igrao se 20. minut kada je Bešić komplikovao u šesnaestercu domaćih. Ipak, lopta se odbila do Prcića koji šutira, ali je Moris bio oprezan.

Ibišević je u 26. minuti bio u dobroj prilici. No, nije bio koncentrisan u ključnim trenucima. Nekoliko trenutaka kasnije Moris dobro interveniše ispred Đurića. Edin Višća u 30. minuti šutira prizeman udarac, domaći čuvar mreže brani njegov udarac.

Samo dvije minute poslije isti igrač iz neposredne blizine puca, ali je izblokiran. Bešić je u 35. minuti izgubio jednu loptu na sredini terena, Aurelien je šutirao sa nekih 20 metara, a Begović je odbranio. Posljednji bedem Zmajeva nije bio na visini zadatka.

U 40. minuti Delgado je faulirao Vrančića i zaradio žuti karton. Slobodnjak je izveo Zukanović, ali lopta odlazi preko gola. Pred sami kraj prvog dijela Aurelien loše reaguje u šesnaestercu bh. selekcije i dobra prilika odlazi u nepovrat. Rezultat je nakon prvih 45 minuta bio 0:0.

Izmjene donijele prevagu

Mehmed Baždarević je iskoristio tri od šest izmjena na poluvremenu. Ibrahim Šehić je zamijenio Asmira Begovića, Edin Džeko je ušao umjesto Vedada Ibiševića, a Mateo Sušić je ušao umjesto Ognjena Vranješa.

Na samom otvaranju drugog poluvremena Zukanović izvanredno asistira za klupskog kolegu Džeku koji dobro šutira, a Moris sjajno brani. U 57. minuti napadač Rome iz dobre pozicije šutira preko gola.

Haris Duljević zamijenio je Edina Višću u 60. minuti. Četiri minute poslije nakon centaršuta Bešića, Džeko glavom puca preko gola. Miralem Pjanić je ušao u igru u 66. minuti umjesto Muhameda Bešića. Najbolji strijelac bh. reprezentacije Edin Džeko ponovo se u 70. minuti našao u dobroj prilici, ali je Moris sigurno intervenisao.

Bunker domaćih probijen je u 72. minuti. Sušić je uputio jedan oštar centaršut, a Chanot je pogodio vlastitu mrežu za vodstvo Zmajeva.

Samo minutu poslije Đurić je udvostručio vodstvo. Premda je bh. selekcija imala sigurno vodstvo, nastavili su napadati.

U 76. minuti Grahovac je zamijenio Prcića. To je bila posljednja šesta izmjena. Konačnih 3:0 postavio je Miralem Pjanić u 90. minuti sjajnim pogotkom iz slobodnjaka.

Rutinska pobjeda Zmajeva koji su potpuno dominirali u drugom poluvremenu. Naredni ispit za izabranike Mehmeda Baždarevića bit će za četiri dana protiv Švicarske.