Ko će biti protivnik
91

Zmajevi s Irskom ili Sjevernom Irskom u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo

F. Z.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras bi trebala saznati protivnika u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo.

U Ligi B Lige nacija, pored naše reprezentacije plasman na Evropsko prvenstvo još uvijek nisu izborile reprezentacije Velsa, Slovačke, Republike Irske i Sjeverne Irske.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu će igrati protiv reprezentacije koja je ranigrana kao četvrta u Ligi B. Zmajevi bi večeras trebali saznati ko im je protivnik u baražu.

Naime, u slučaju da reprezentacija Velsa večeras savlada reprezentaciju Mađarske na domaćem terenu, u Ligi B ostale bi četiri reprezentacije koje nisu izborile plasman. U tom slučaju igrali bismo sa Sjevernom Irskom na domaćem terenu u polufinalu, dok bi drugi polufinalni par činili Slovačka i Republika Irska.

U slučaju da Mađarska večeras pobijedi, protivnika bismo saznali žrijebom, s obzirom na to da bi se na taj način odlučivalo koja će od četiri reprezentacije (Vels, Slovačka, Irska i Sjeverna Irska) u grupu A baraža.

Ipak, vrijedi spomenuti da je UEFA u pravilima žrijeba napomenula da kod formiranja puteva baraža (A, B, C i D) zadržava pravo da razdvoji domaćine narednog Evropskog prvenstva u različite puteve. S obzirom na to da su u Ligi C ostale Rumunija i Škotska, a da Škotska kao pobjednik jedne od grupa u Ligi C mora igrati taj put, Rumunija će vjerovatno biti prebačena u Ligu A, a Irska ostati u Ligi B. Razlog je činjenica da su Dublin, Bukurešt i Glasgow domaćini narednog Evropskog prvenstva.

Ako uzmemo u obzir da će Irska zbog toga što Rumunija ide u Ligu A ostati u Ligi B, a žrijebom bude odlučeno da Vels ili Slovačka idu u grupu A iz Lige B, onda će nam protivnik u baražu biti Sjeverna Irska. Samo u slučaju da žrijebom u grupu A ode Sjeverna Irska, protivnik Zmajeva u baražu bila bi Republika Irska.

U slučaju neriješenog rezultata u Cardiffu, te pobjede Slovačke na domaćem terenu protiv Azerbejdžana, naša reprezentacija u baražu opet bi igrala sa Sjevernom Irskom, s obzirom na to da bi Slovačka otišla direktno, a Sjeverna Irska bi opet bila četvrtoplasirana reprezentacija u poretku. Drugi par bi činili Vels i Republika Irska.

Poredak reprezentacija u Ligi B: