Kvalifikacije za SP
919

Zmajevi pružili žestok otpor u minimalnom porazu od Francuske

H. H.
BiH - Francuska 0:1 (Foto: T. S./Klix.ba)
BiH - Francuska 0:1 (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine poražena je večeras na stadionu Grbavica od selekcije Francuske rezultatom 1:0, u meču trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Uprkos porazu, naš tim je pružio dobru partiju i namučio je aktuelne svjetske prvake.
Selektor BiH Ivaylo Petev koji je pozitivan na koronavirus, nije bio na klupi Zmajeva večeras, pa su ekipu predvodili njegovi pomoćnici Elvir Rahimić i Slaven Musa.

Bugarski stručnjak odlučio se za nekoliko značajnih promjena u sastavu i naša selekcija je susret počela u sistemu 3-5-2, koji je bio bliži postavci 5-4-1, što se pokazalo kao dobro rješenje.

Zmajevi su odigrali vrlo dobro prvo poluvrijeme u kojem su u potpunosti neutralizovali francuske napade, a stvorili su i nekoliko dobrih šansi pred golom Huga Llorisa.

Francuska je imala više od igre, vršila je visok presing, ali nisu mnogo pokazali u prvih 45 minuta. Prvi udarac uputio je Coman s distance u 10. minuti, ali lopta je otišla pored gola. Isti igrač pokušao je glavom pet minuta kasnije, ali mlako je šutirao i nije bilo problema za Šehića.

Naši reprezentativci su prvi put zaprijetili u 24.minuti. Todorović je sebi otvorio prostor i dobro šutirao s dvadesetak metara, ali Lloris je odlično odbranio.

U 26. minuti vidjeli smo najbolju šansu i to za BiH. Pjanić je odlično izveo korner, a najviši u skoku je bio Ahmedhodžić. Bh. stoper je uputio udarac glavom, ali je Lloris panterskom intervencijom spasio gol pa je ostalo 0:0.

Do kraja prvog dijela Francuzi su pritiskali, ali prilično bezidejno i sporo, pa je naš tim borbenom i disciplinovanom igrom uspio da odoli napadima favorizovanih gostiju.

BiH - Francuska 0:1 (Foto: T. S./Klix.ba)
BiH - Francuska 0:1 (Foto: T. S./Klix.ba)

Slično je počelo i drugo poluvrijeme. Francuska je kružila oko našeg kaznenog prostora, ali nisu mogli do prave šanse. Bh. reprezentacija čekala je prilike iz kontri, a iz jedne takve, Kolašinac je izblokiran u pokušaju udarca u 55. minuti.

Ipak, u 60. minuti Francuska je povela nakon prve greške naše odbrane. Rabit je ostao usamljen na lijevoj strani i uputio je odličan centaršut, a zaboravljeni Griezmann je glavom vrlo lijepo pogodio za 1:0.

U 72. minuti desila se sporna situacija u kazenom prostoru Francuza kada je Krunić oboren u duelu s Rabiotom, ali italijanski arbitar Orsato nije se oglasio.

Bh. reprezetativci se nisu predavali, pokušavali su stići do izjednačenja i imali su nekoliko obećavajućih napada do kraja, ali rezultat se nije mijenjao i doživjeli smo prvi poraz.

Zmajevi kvalifikacije nastavljaju 1. septembra kada igramo novi susret s Francuskom na gostovanju, a prije toga ćemo odigrati dva prijateljska meča s Crnom Gorom u Zenici 2. juna i sa selekcijom Danske četiri dana kasnije u Brondbyju.

Grupa D

BiH - Francuska 0:1 (Griezmann 60')

Tabela: