Kvalifikacije za SP
328

Tok utakmice: BiH - Francuska 0:1

N. K.
Grbavica spremna za veliki okršaj (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je minimalno poražena od Francuske 1:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
90' - Gotova je utakmica! Francuska je pobijedila minimalnim rezultatom, ali se stekao dojam da su naši igrači pružili vrlo dobru partiju i žestok otpor favorizovanom protivniku.

90' - U solidnoj prilici našao se Prevljak, ali je bio izblokiran u posljednji tren te je na kraju BiH dobila samo korner nakon kojeg nije bilo prilike za gol.

85' - Nekoliko izmjena u našem timu. U igru su ušli Gojak, Prevljak i Stevanović, a izašli su Todorović, Krunić i Cimirot. Pokušat ćemo doći do izjednačenja.

79' - Pogba je laktom udario Stevanovića i BiH je dobila priliku iz slobodnog udarca. Pjanić je naštimao loptu, ali pogodio samo živi zid pa promjene rezultata nije bilo.

72' - Sumnjiva situacija pred golom Francuza. Džeko je primio loptu u šesnaestercu te je spustio Kruniću. U trenutku kada je ofanzivac Milana trebao uputiti udarac, umiješao se Rabiot te je došlo do kontakta. Ipak, sudija je procijenio da nije bilo prekršaja. Zmajevi su žestoko protestvovali, ali bez upjeha.

61' - Vodi Francuska! Pad koncentracije u odbrani Zmajeva odmah je rezultirao pogotkom. Lopta je nakon dugog napada došla do Rabiota koji se dugo namještao, uputio centaršut, a onda je Griezmann sjajno glavom matirao Šehića za 0:1.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

59' - Prva promjena na današnjoj utakmici. Umjesto Comana koji je danas odigrao lošu utakmicu, ušao je Giroud.

55' - Odličan napad Zmajeva. Krunić je pronašao na lijevoj strani usamljenog Kolašinca, koji je želio uputiti centaršut, ali je Pavard spasio i izbacio loptu u korner u posljednjem trenutku.

53' - Period grube igre. Sada je žuti karton dobio Saničanin nakon starta nad Pavardom. Sada naša dva štopera imaju po žuti karton jer je u prvom poluvremenu opomenut i Hadžikadunić.

51' - Slično kao u prvom poluvremenu, Francuzi su krenuli agresivno ka našem golu. Ipak, velikih prilika i dalje nema. U međuvremenu, Varane je dobio žuti karton nakon žestokog starta nad Krunićem.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Zmajevi su izdržali visok presing koji su Francuzi nametnuli od samog početka meča. Iz kontranapada smo uspjeli i zaprijetiti pa je tako Lloris u dva navrata spašavao svjetske prvake.

Francuska je u prvom poluvremena imala 60 posto posjeda lopte te je uputila sedam udaraca ka Šehićevom golu za razliku od dva udarca Zmajeva. Francuzi su izveli i pet kornera u prvom poluvremenu (BiH jedan) te su imali daleko više tačnih dodavanja.

Statistika u prvom poluvremenu
Statistika u prvom poluvremenu

35' - Nešto mirniji period utakmice. Nakon nekoliko minuta inicijative bh. selekcije, ponovo su Francuzi uspostavili kontrolu te vrše pritisak na našu posljednju liniju i posebno na Pjanića.

26' - Najbolja prilika do sada na utakmici! I to za BiH. Pjanić je fenomenalno izveo korner, a najviši u skoku je bio Ahmedhodžić. Uputio je udarac glavom, ali je Lloris panterskom intervencijom spasio gol pa je ostalo 0:0. Šteta!

24' - Zmajevi su prvi put zaprijetili. Todorović je sebi otvorio prostor i dobro šutirao, ali je Lloris uspio zaustaviti njegov udarac iz velike udaljenosti.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

15' - Prvi žuti karton na utakmici. Mbappe se sjajno oslobodio Hadžikadunića, koji nedozvoljeno sprječava prodor napadača PSG-a te je Francuska dobila slobodan udarac iz dobre pozicije. Hadžikadunić je opravdano dobio žuti karton. Griezmann je iz slobodnog udarca ipak pogodio samo živi zid.

15' - Coman je za sada najopasniji igrač Francuske. Nakon što se Mbappe odloboio svog čuvara uputio je dobar centaršut, ali je Coman dosta lagano šutirao pa Šehić nije imao problema. Primjetno je da Francuzi od početka utakmice igraju visoki presing.

11' - Prvi šut prema golu Šehića. Comanu se otvorio prostor za udarac, ali je lopta otišla dva-tri metra pored lijeve stative.

10' - Zmajevi su dobro otvorili utakmicu. Ne dozvoljavaju Francuzima da uspostave kontrolu loptu, a pokušavaju dubinskim loptama pronaći Džeku kako bi došli u poziciju za eventualno postizanje gola. Još nema pravih prilika na meču.

2' - Oprezno otvaranje utakmice s obje strane. Mbappe je uspio čak zatresti mrežu Šehića, ali je gol opravdano poništen zbog očitog ofsajda.

1' - Počela je utakmica na stadionu Grbavica. Sretno Zmajevi!

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:40 - Intoniraju se himne obje reprezentacije. Sve je spremno za meč na stadionu Grbavica.

20:35 - Teren na stadionu Grbavica je u odličnom stanju. U Sarajevu je trenutno 14 stepeni i može se reći da će igrači imati sve potrebne uslove za jednu dobru utakmicu.

20:25 - Francuzi su znatno prije naših igrača izašli na zagrijavanje, ali su i ranije otišli u svlačionicu na posljednje pripreme pred početak utakmice. Inače, sudija večerašnjeg meča bit će Italijan Daniele Orsato.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:15 - Francuzi su u ovom ciklusu kvalifikacija odigrali dvije utakmice. U prvoj su u Parizu neočekivano remizirali sa Ukrajinom 1:1, dok su prije tri dana slavili u Kazahstanu sa 2:0. Reprezentacija BiH na startu kvalifikacija u gostima je remizirala sa Finskom 2:2.

20:05 - Selektor Trikolora jučer je istakao kako je grupa sa BiH teška, ali da večerašnji meč neće biti presudan.

"Francuska i BiH su vjerovatno najbolje ekipe u grupi, dodao bih tu i Ukrajinu. Svakako se radi o teškoj grupi, a sigurno i da nas stoga sutra čeka teška utakmica. Meč nije odlučujući ni za jednu ekipu, ali je veoma važan u ovim kvalifikacijama. BiH ima iskusnih igrača koji su na top nivou i koji igraju u snažnim ligama. Istina je i da su nedavno promijenili selektora. Analizirali smo njihovu igru u Finskoj, kao i njihovu odbranu. Ali, to opet ne mora ništa značiti, neke stvari se mogu promijeniti u odnosu na tu utakmicu upravo zbog toga što je novi selektor. Znam i da je selektor BiH pozitivan na Covid, želim mu brz oporavak. Mi ćemo se svakako potruditi da što bolje odigramo i ostvarimo pobjedu", kazao je selektor Francuske.

19:55 Pomoćnik bugarskog stručnjaka Elvir Rahimić, koji će večeras predvoditi bh. tim, kazao je jučer na konferenciji za medije da igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu.

"Imamo svoje zamisli kako ćemo da igramo, ali dosta zavisi i od protivnika. Teško je sad predvidjeti kako će to izgledati, ali sigurno da je protiv Francuske teško igrati napadački jer oni koriste svaku grešku. Nadam se da ćemo biti kompaktni i pokušat ćemo da dođemo do pozitivnog rezultata", izjavio je Rahimić.

Reprezentativac Miralem Pjanić izjavio je da je poznat kvalitet francuskih igrača i da neće biti lako.

"Sve prilike koje nam se ukažu u napadu morat ćemo da iskoristimo. Defanzivno moramo igrati kompaktno, svi za jednog. Morat ćemo biti sigurni u sebe i ne dozvoliti im da potpuno kontrolišu igru. Igramo na našem terenu i moraju da nas poštuju", smatra Pjanić.

19:45 - Stigli su i početni sastavi! Selektor BiH Ivaylo Petev bio je pozitivan na koronavirus prije nekoliko dana, zbog čega nije bio na klupi ni protiv Kostarike, a neće ga biti ni večeras protiv Francuske te će ekipu predvoditi njegovi pomoćnici Elvir Rahimić i Slaven Musa.

Ipak, bugarski stručnjak odlučio se za nekoliko značajnih promjena u sastavu. Tako će Zmajevi susret početi u sistemu koji je nominalno 3-5-2, ali koji je ipak bliži postavci 5-4-1, s tri stopera i Edinom Džekom kao jedinim isturenim napadačem, dok će iza njega djelovati Rade Krunić. Vezni red je dodatno pojačan Amirom Hadžiahmetovićem koji se nametnuo dobrom igrom u prijateljskom duelu protiv Kostarike.

Početni sastavi BiH i Francuske (Foto: UEFA.com)
Početni sastavi BiH i Francuske (Foto: UEFA.com)

Za BiH će od prve minute igrati: Šehić, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Saničanin, Todorović, Kolašinac, Hadžiahmetović, Pjanić, Cimirot, Krunić, Džeko.

Selektor Didier Deschamps je za ovaj meč odabrao moćnu početnu postavu svjetskih prvaka.

U startnih jedanaest su: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernandez, Pogba, Rabiot, Coman, Griezmann, Lemar i Mbappe.

19:45 - Dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Francuske. Meč se igra na stadionu Grbavica u Sarajevu s početkom od 20:45 sati.