Kvalifikacije za Euro
32

Zmajevi protiv Lihtenštajna žele prekinuti niz od dva uzastopna poraza

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici dočekati selekciju Lihtenštajna u petom kolu kvalifikacija za Euro 2020. godine.

Zmajevi u večerašnjem susretu na Bilinom Polju imaju ulogu apsolutnog favorita i sve osim ubjedljive pobjede bi predstavljalo veliko iznenađenje.

Lihtenštajn je u dosadašnje četiri utakmice upisao isto toliko poraza uz gol-razliku 0:13 i u Zenici će doći sa namjerom da barem postigne prvi pogodak u kvalifkacijama.

U dosadašnjih šest međusobnih duela naša selekcija je zabilježila pet ubjedljivih pobjeda (8:1, 5:0, 4:1, 3:0, 3:0), dok je prijateljski susret 1999. godine završen rezultatom 0:0.

Ipak, selektor i kapiten naše reprezentacije Robert Prosinečki i Edin Džeko pozivaju na oprez.

"Sada su nam najvažniji bodovi, nemamo prava na kiks i sutra očekujemo pobjedu. Nećemo bježati, favoriti smo i vjerujem da će biti dobra utakmica, da ćemo imati samopouzdanje. Ako uđemo kako treba, neće biti problema”, kazao je Prosinečki.

“Mislim da smo mi mnogo kvalitetniji bili i od Finske, ali smo izgubili. Vjerujem da je Finska kvalitetnija od Lihtenštajna, ali da ćemo sutra pobijediti. Danas ne smijemo nikoga potcijeniti, svi igraju lopte i svi moramo dati sve od sebe ne razmišljajući o utakmici o Armeniji”, rekao je Džeko.

Selektor nogometne reprezentacije Lihtenštajna Helgi Kolvidsson je izjavio kako njegova ekipa dolazi odigrati rasterećeno.

"Igranje protiv Bosne i Hercegovine će biti izazov za naš tim, posebno jer se radi o još uvijek mladim igračima koji skupljaju i trebaju iskustvo. Poboljšavamo se, igramo sve bolje, ali će nam trebati vremena i svjesni smo toga. U nogometu je sve moguće, nemamo obavezu niti imperativ da osvojimo bodove, ali ćemo sigurno dati maksimum", kazao je selektor Lihtenštajna.

Naša reprezentacija je u prva četiri kola upisala pobjedu protiv Armenije (2:1), remi protiv Grčke (2:2), te dva vezana poraza protiv Finske (2:0) i Italije (2:1).

Susret BiH - Lihtenštajn igra se u Zenici s početkom u 20:45 sati.

U petom kolu u grupi J sastaju se i Armenija - Italija (18:00), te Finska - Grčka (20:45).