Nogomet
7

Zmajevi prije dvije godine upisali historijsku pobjedu protiv Irana na SP u Brazilu

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnji dan prije dvije godine nogometna reprezentacija BiH upisala je svoju historijsku pobjedu na jednom velikom takmičenju. Zmajevi su zaigrali na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Brazilu te su u 3. kolu grupne faze savladali Iran rezultatom 3:1.

BiH i Iran su igrali na stadionu Arena Fonte Nova u Salvadoru.

Tadašnji selektor Zmajeva Safet Sušić je odlučio da od prve minute zaigraju Begović, Vršajević, Spahić, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Ibišević, Džeko, Sušić, Šunjić i Hadžić.

Portugalski stručnjak Carlos Quieroz na kormilu Irana od prve minute je priliku dao Haghighiju, Montazeriju, Hosseiniju, Sadeqiju, Pooladiju, Shojaeiju, Andraniku, Nekounamu, Hajsafiju, Dejagahu i Ghoochannejhadu.

Naša reprezentacija je dominirala tokom cijele utakmice, a u trenucima kada su Iranci bili opasni, na golu Zmajeva se odličnim odbranama isticao Begović.

Gol za vodstvo BiH postigao je Džeko u 23. minuti odličnim udarcem s dvadesetak metara. U prvom poluvremenu su naši momci imali još nekoliko prilika, ali su na odmor otišli s minimalnom prednošću.

Drugi gol za Zmajeve postigao je Pjanić u 59. minuti nakon asistencije Tine Sušića. Potom su Iranci preko Ghoochannejhada u 82. minuti smanjili na 2:1, a samo minut kasnije je za konačnih 3:1 i historijsku pobjedu BiH pogodio Vršajević.

Zmajevi su se pobjedom oprostili od Mundijala nakon poraza od Argentine i nesretnog remija s Nigerijom.

Pogotke s utakmice protiv Irana pogledajte u videu.