Nogomet
192

Zmajevi nisu prihvatili prijateljsku utakmicu s Katalonijom

Piše: J. H.
Selekciju Katalonije uglavnom čine igrače Barcelone i Espanyola
Selekciju Katalonije uglavnom čine igrače Barcelone i Espanyola
Nogometni savez Bosne i Hercegovine nije prihvatio igranje prijateljske utakmice protiv selekcije Katalonije, tvrde katalonski mediji.

Predsjednik Nogometnog saveza Katalonije Andreu Subies kazao je danas da su osim BiH, odigravanje prijateljske utakmice sa Kataloncima odbili i Škotska, Makedonija, Libija, Irska i Sjedinjene Američke Države.

"Postoje reprezentacije koje ne žele igrati utakmice sa nama jer se boje poraza", kazao je Subis.

Više informacija o pozivu Katalonije za odigravanje prijateljske utakmice u Nogometnom savezu BiH nam nisu mogli reći, rekli su samo da izabranici Safeta Sušića igraju utakmice samo sa selekcijama koje su priznale UEFA i FIFA, gdje ne spada Katalonija.

Nogometni savez Katalonije najstariji je od svih autonomnih saveza u Španiji. Osnovan je 1900. godine. Od tada su Katalonci odigrali više od 200 prijateljskih utakmica sa različitim klubovima, nacionalnim i regionalnim timovima, među kojima su i Honduras, Nigerija, Brazil i Argentina.

Do januara ove godine selekciju Katalonije vodio je proslavljeni holandski stučnjak Johan Cruyjff, nakon čega je kormilo preuzeo Gerard Lopez. On će debi imati protiv Zelenortskih otoka 30. decembra.

Reprezentaciju uglavnom čine igrači Barcelone i Espanyola. Između ostalih tu su Victor Valdes, Carles Puyol, Gerard Pique, Marc Bartra, Martín Montoya, Jordi Alba, Cesc Fabregas, Xavi Hernández, Sergio Busquets, Bojan Krkić i Isaac Cuenca.