Meč u Zenici
11

Zmajevi na drugom ispitu u Ligi nacija: Snažna Poljska posljednji test pred misiju "Euro"

K. H.
Foto: Nogometni savez BiH
Foto: Nogometni savez BiH
Ispit u Ligi nacija broj 2. Nogometna reprezentacija BiH večeras će u Zenici na stadionu Bilino Polje igrati meč protiv Poljske u okviru 2. kola drugog izdanja Lige nacija, takmičenja u kojem smo se do danas pokazali odlično, tražeći nove bodove nakon remija u Italiji (1:1).

Zmajevi su u prvom meču remizirali u Firenci protiv Italije rezultatom 1:1, što je ujedno bio i uspješan debi za selektora Dušana Bajevića, dok su Poljaci s druge strane u svom prvom nastupu doživjeli minimalni poraz od Nizozemske rezultatom 1:0. S obzirom na kritike tamošnje javnosti, u Zenici im je potreban dobar rezultat.

Ali, bodove i prvu pobjedu protiv Poljaka očekuje i nogometna reprezentacija BiH. Ovo će za naš tim biti četvrti međusobni duel protiv Poljske, prvi zvanični, a do sada smo odigrali tri meča i večerašnji gosti su ostvarili dvije pobjede te jednom remizirali. Prvi meč odigran je 2007. godine i tada su Poljaci slavili rezultatom 1:0, zatim je 2010. godine bilo 2:2, da bi drugu pobjedu Poljska ostvarila u decembru 2011. godine rezultatom 1:0.

Pripreme za Euro: "Čekaju" nas i u grupi

Da je riječ o ozbiljnoj ekipi, govori i podatak da je Poljska osigurala nastup na narednom Evropskom prvenstvu koje će zbog pandemije koronavirusa biti odigrano 2021. godine, a oni su u grupnoj fazi ostvarili sjajan učinak od osam pobjeda te po jedan remi i poraz, zahvaljujući čemu su impresivnu grupnu fazu završili sa 25 osvojenih bodova, čak šest više od drugoplasirane Austrije. To dovoljno govori o kvalitetu koji posjeduju.

U prvom kolu pobijedili su Austriju u gostima 1:0, nakon čega su rutinski "riješili" Latviju na svom terenu 2:0. Sjevernu Makedoniju pobijedili su u gostima, opet bez primljenog gola rezultatom 1:0, a onda su kao šlag na tortu razbili Izrael na svom terenu 4:0.

U septembru 2019. godine izgubili su od Slovenije 2:0 i remizirali s Austrijom, a od oktobra do novembra kvalifikacije su krunisali sa četiri pobjede protiv Latvije u gostima (0:3), Sjeverne Makedonije kući (0:3), Izraela u gostima (1:2) i na kraju Slovenije na svom terenu (3:2). Na kraju im je gol-razlika bila 18:5. Voljom žrijeba, odlučeno je da upravo s Poljskom, pored Španije i Švedske, naši Zmajevi igraju u grupi E na Evropskom prvenstvu, ukoliko kroz baraž osiguramo mjesto tamo.

Nakon poraza od Nizozemske u prvom kolu, ozbiljna i snažna reprezentacija Poljske s imperativom pobjede dolazi u Zenicu gdje će protiv naše selekcije tražiti prve bodove u ovogodišnjem izdanju Lige nacija. O Poljskoj kao reprezentaciji ne treba trošiti previše riječi, radi se o jednoj izuzetno kvalitetnoj ekipi s puno dobrih individualaca, što su Višća i Bajević posebno istakli na konferenciji za medije, kao i to da je najjače oružje ovog tima kolektiv i timska igra. Olakšavajuća okolnost svakako će biti činjenica da najbolji igrač ove ekipe Robert Lewandowski neće igrati u Zenici.

S druge strane, susret protiv Poljske za naš tim će ujedno biti i generalna proba pred meč protiv Sjeverne Irske koji se u oktobru igra u okviru baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a očekuje se da će selektor Dušan Bajević priliku za igru dati igračima koji nisu zaigrali protiv Italije, odnosno da bi moglo biti puno promjena u ekipi.

Susret "opreznih" ekipa

Što se tiče najave utakmice, naš selektor Dušan Bajević kaže da Zmajevi moraju popraviti neke stvari iz utakmice protiv Italije, odakle smo donijeli zaista dobar rezultat.

"Sve je dobro. Razgovarali smo o meču s Italijom i stvarima koje trebamo popraviti, što nam je cilj u svakoj utakmici, odnosno da znamo šta trebamo raditi, koje su nam odgovornosti te šta je obaveza svakog igrača u utakmici koju igra za reprezentaciju", rekao je Bajević pa nastavio:

"Imali smo dosta problema s igračima koji nisu igrali sve utakmice, neki su počeli trenirati prije 10 dana. Imali smo i neke povrede protiv Italije pa ćemo to pokušati sanirati, a naša najveća nepoznanica je koliko smo fizički spremni. Mislim da i drugi igrači trebaju dobiti priliku, bez potcjenjivanja Poljske, a kao što je i Višća rekao, oni su jedna vrlo snažna ekipa. Ipak, vjerujem u naš tim i da možemo doći do povoljnog rezultata", kazao je Bajević.

Što se tiče protivničkog tima, selektor selekcije Poljske Jerzy Brzęczek, komentarišući utakmicu Bosne i Hercegovine u Italiji, što je rezultat kojim smo nadmašili očekivanja, kazao je da nije previše iznenađen igrom izabranika Duška Bajevića.

"Nismo iznenađeni, poštujemo BiH koja se takmiči na tri fronta. Vidjeli smo jaku i disciplinovanu igru i shodno tome ćemo se pripremiti za sutrašnju utakmicu koju očekujemo", kazao je Brzęczek te dodao:

"Teško je spominjati imena nekih igrača, osim Džeke, a vidjet ćemo kakav će sutra sastav Bosne i Hercegovine biti. Svaki novi trener ima i svoj sastav. Oni su igrali agresivno, ali važnije je kako ćemo mi pripremiti svoju ekipu", upozorio je on, najavivši tvrdu utakmicu.

Utakmica između BiH i Poljske igra se večeras na stadionu Bilino Polje od 20:45 sati uz direktan prijenos na kanalu Nove BH. Također, na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos utakmice.