Petarda na Bilinom polju
0

"Zmajevi" deklasirali Luksemburg i stigli na korak do sna!

Piše: E. Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Bilinom polju u Zenici savladala reprezentaciju Luksemburga sa 5:0 i time obezbijedila minimalno baraž za plasman na Euro 2012.

Šefu našeg državnog tima pao je kamen sa srca. BiH je u dvoboju sa Luksemburgom golgeterski proradila. No, nisu samo golovi bili razlog za vedro lice, u mnogim segmentima utakmice Papetovi izabranici iskazali su nogometno znanje i moć. Istina, suparnik nije reprezentacija top-klase, ali svejedno veseli razigranost.

Naši su od prve minute krenuli snažno ka golu protivnika. Edin Džeko je u 4. minuti imao dobru priliku. Međutim, njegov udarac zaustavlja golman gostiju. Igrao se 11. minut kada je napadač Manchester Cityja ponovo dobro šutirao, ali lopta odlazi pored gola.

Na poluvremenu bilo 4:0, Pjanić postigao izvanredan pogodak

No, minut kasnije završila je u mreži gostiju. Sjajno su kombinirali Ibišević i Mujdža. Ovaj drugi uputio je odličan centaršut u šesnaesterac gostiju gdje Džeko glavom poentira za 1:0.

Igrao se 15. minuta kada je Misimović oboren na nekih 18 metara od gola. Isti igrač fantastično je izveo slobodan udarac i pogodio za 2:0.

Šest minuta kasnije bilo je 3:0. U kaznenom prostoru Luksemburga oboren je Ibišević, a glavni sudija pokazao je na jedanaest metara. Siguran realizator bio je Zvjezdan Misimović.

Najljepšu akciju "Zmajevi“ su izveli u 36.minuti. Po lijevoj strani probio je Lulić. Uputio je oštru loptu na koju je natrčao Pjanić i izvanrednim volej udarcem ponovo je matirao Jouberta za 4:0. To je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

Reprezentativci pokazali karakter, trku, borbenost i htijenje

Gledaoci u Zenici uživali su u igri bh. reprezentacije. Svi igrači pokazali su karakter, trku, borbenost i htijenje. Kvalitetna pas – igra temelj je na kojem su naši gradili igru. Uz to sve treba dodati da je cijelim tokom utakmice padala kiša.

Na otvaranju drugog dijela Misimović nije iskoristio stopostotnu priliku. Ipak, u 51. minuti bilo je 5:0. Ovaj put strijelac je bio Medunjanin. Naši se nisu zadovoljili vodstvo, nastavili su atake. U ofanzivnom dijelu bilo je mnogo kreacije i prekrasnih akcija. U 65.minuti Ibišević se okliznuo u presudnim trenucima i šansa je otišla u nepovrat.

Deset minuta prije kraja svoj šut oprobao je Ibričić (zamijenio Medunjanina), ali nije na najbolji način zahvatio loptu.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Visokom pobjedom naša reprezentacija poslala je jasnu poruku i osigurala baraž.

U glavnom francuskom gradu "Zmajevima“ će u utorak imati priliku da eventualnom pobjedom izbore direktan plasman na kontinentalnu nogometnu smotru koja se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj.

Francuska bolja od Albanije, Rumunija i Bjelorusija remizirale

U preostale dvije utakmice grupe D gdje se nalazi i naša nogometna reprezentacija Francuska je savladala Albaniju sa visokih 3:0, dok je Rumunija na svom terenu remizirala sa Bjelorusijom. Bilo je 2:2.

"Trikolori“ su došli u vodstvo u 11. miniti kada je pogodio Malouda. Na 2:0 povisio je Remy u 38. minuti, a konačnih 3:0 postavio je Reveillere u 67.minuti. Ovom pobjedom Francuzi su zadržali prvo mjesto u grupi.

Rumuni nisu uspjeli savladati Bjeloruse. Domaći su došli u vodstvo golom Mutua u 19. minuti. No, u posljednjim trenucima prvog dijela poravnao je Kornilenko.

U 51.ponovo je Mutu, ovoga puta sa jedanaest metara, doveo domaće u vodstvo od 2:1. Međutim, konačnih 2:2 postavio je Dragun šest minuta prije kraja.

Rezultati grupe D.

BiH – Luksemburg 5:0 Francuska – Albanija 3:0 Rumunija – Bjelorusija 2:2

Tabela:

1.Francuska 9 6 2 1 14:3 20 2.BiH 9 6 1 2 16:7 19 3.Rumunija 9 3 4 2 12:8 13 4.Bjelorusija 10 3 4 3 8:7 13 5.Albanija 9 2 2 5 6:13 8 6. Luksemburg 10 1 1 8 3:21 4