Ugrabili su svoje mjesto
40

Zmaj se raduje ispadanju Arsenala: Ovo su evropski učesnici Svjetskog klupskog prvenstva

N. M.
Dedić sa saigračima (Foto: RB Salzburg)
Dedić sa saigračima (Foto: RB Salzburg)
Nakon sinoćnjeg ispadanja Arsenala iz Lige prvaka kompletirana je lista evropskih klubova učesnika Svjetskog klupskog prvenstva, koje će naredne 2025. godine da se igra u novom formatu.
Pošto je Arsenal ispao iz elitnog takmičenja i nije uspio da dođe do trofeja, klub s Emiratesa neće igrati Svjetsko klupsko prvenstvo, a tako je prema koeficijentu posljednje mjesto u takmičenju ugrabio austrijski Red Bull Salzburg.
Klub reprezentativca Bosne i Hercegovine pridružio se na SP sljedećim ekipama: Manchester City, Chelsea, Real Madrid, Atletico Madrid, Bayern, Borussia Dortmund, PSG, Inter, Juventus, Benfica i Porto.

Svjetsko klupsko prvenstvo igra se od 15. juna do 13. jula 2025. godine, a pored 12 navedenih evropskih timova, učešće će uzeti i šest ekipa iz Južne Amerike, četiri tima iz Azije, četiri iz Afrike, pet iz srednje i Sjeverne Amerike (jedno dodatno mjesto za domaćina turnira) te šampion Australije i Okeanije Auckland City.

Iz Azije su zasad plasman izborili saudijski Al-Hilal, japanska Urawa i južnokorejski Ulsan. Afriku će predstavljati egipatski Al-Ahly i marokanska Wydad Casablanca, iz Centralne i Sjeverne Amerike na SP idu Monterrey, Seattle Sounders i Leon, iz Južne Amerike brazilski Palmeiras, Flamengo i Fluminense te iz Australije pomenuti Auckland.

Čeka se još sedam klubova učesnika.

Ovo SP bit će 21. po redu, ali prvo u novom formatu sa 32 tima učesnika.