Nogomet
42

Zlatan Nalić, trener-konsultant švedske reprezentacije za Klix.ba: Možemo pobijediti Dansku

Piše: Edin Isanović
Zlatanu Naliću, koji je rođen u Banjoj Luci 1969. godine, pripisuju se velike zasluge za posljednje uspjehe U-21 reprezentacije Švedske na Evropskom prvenstvu u Češkoj, koja je i najprijatnije iznenađenje kontinentalne smotre.
Večeras će u Pragu u 21:00 sat u polufinalu odmjeriti snage sa ljutim sportskim rivalom - Danskom. Naš nogometni stručnjak već godinama je angažiran u švedskim reprezentativnim selekcijama kao trener-konsultant. Trenutno radi u A i U-21 reprezentaciji.

U razgovoru za naš portal iznio je očekivanja večerašnjeg dvoboja.

“Ovo je historijski uspjeh za švedski nogomet. Napravili smo veliku stvar, ali se nadamo da na tome nećemo stati. Večeras nas očekuje izuzetno teška utakmica protiv fizički čvrste i fudbalski jake Danske. Polufinale je i samo jedna ekipa može ići dalje u finale. Sve ćemo uraditi da to budemo mi. Kolektiv i jaka organizacija je ključ našeg uspjeha. U U-21 imamo dosta igrača koji imaju veliki potencijal. Naši napadači koji su startali utakmice na EP su veliki potencijal i već sada su ljubimci navijača” kaže Zlatan Nalić na početku razgovora za Klix.ba.

Dodaje kako je u mlađim selekcijama Švedske dosta nogometaša koji su porijeklom sa područja bivše Jugoslavije.

“Nisam siguran za tačan broj, ali mislim da ih trenutno u različitim generacijama Švedske ima 13 ili 14, a dosta ih je i iz BiH”, kaže naš sagovornik. Nakon smjene selektora Safeta Sušića Nalić je u tandemu sa Sergejom Barbarezom bio među najozbiljnijim kandidatima da vodi najjaču nogometnu reprezentaciju BiH.

“Imam jednu obavezu prema Sergeju i zajedno ćemo trenirati jedan klub. Bili smo dva puta na pragu velikih klubova Bundeslige i reprezentacije BiH, ali je, nažalost, u posljednjem momentu dolazilo do zaokreta. Ne žurimo i siguran sam da ćemo biti odličan tandem”, kaže Nalić.

U igračkoj karijeri Zlatan je nastupao za tuzlansku Slobodu, grčki Panathinaikos, te švedske klubove Mjällby AIF i Motala AIF. Kako kaže, posljednjih godina u Premijer ligi BiH vidljiv je napredak u kvaliteti.

“U Tuzli su se pojavili pozitivni impulsi sa novim predsjednikom. Nadam se da je to korak naprijed. Ja im držim palčeve, kako Slobodi, tako i bh.nogometu uopće”, poručuje Zlatan.

Inače, Zlatan je sin Mesuda Nalića, legendarnog desnog krila Slobode iz Tuzle koji je 24 puta nosio dres reprezentacije bivše Jugoslavije. Zlatanov sin Adi nastavio je porodičnu tradiciju. Trenutno igra za U-17 Mjällby AIF, a prošle godine bio je i kampu slavnog Milana.