Liga prvaka
0

VIDEO / Zenit St. Peterburg slavio protiv Porta

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši ruskog Zenita ostvarili su prvu pobjedu u grupi G Lige prvaka protiv portugalskog Porta. U St. Peterburgu je bilo 3-1 za tim trenera Luciana Spallettija.

Nakon iznenađujućeg poraza u 1. kolu od kiparskog kluba Apoela (2-1), Zenit je upisao veliku pobjedu, vrijednu tri boda, protiv prošlogodišnjeg osvajača Evropske lige kojem je to bio prvi poraz ove sezone nakon sedam utakmica, ne računajući evropski superkup protiv Barcelone.

Utakmica nije dobro krenula za rusku ekipu koja je kapitulirala već u 10. minuti, nakon što je Brazilac Hulk lijepo asistirao Kolumbijcu Jamesu Rodriguezu, kojem nije bilo teško samo postaviti nogu na svega metar od gola i dovesti svoju ekipu u vodstvo. Rodriguezu, 20-godišnjem mladom reprezentativcu Kolumbije, je to bio prvi pogodak u evropskim takmičenjima uopće.

Vodstvo gostujućih nogometaša trajalo je svega devet minuta kada je Roman Širokov, nakon greške Portovog golmana Heltona, koji je kratko odbio ubačenu loptu Fajzulina, poravnao rezultat na 1-1. Bio je to ujedno i konačan rezultat prvog poluvremena u kojem je na samom kraju isključen gostujući igrač Jorge Fucile zbog drugog žutog kartona.

U nastavku je Zenit s igračem više dominirao, a nakon jednog neregularnog uslijedio je i regularni pogodak za vodstvo Zenita. Strijelac je ponovo, u 63. minuti, bio Širokov, baš kao i asistent Fajzulin. U 72. minuti susreta Portugalac Danny postavio je konačnih 3-1.

Zenit je ovom pobjedom izbio privremeno na prvo mjesto sa tri boda koliko imaju i Porto, te kiparski Apoel koji kasnije gostuje u Ukrajini kod Šahtara. Vrlo se lako može dogoditi da će nakon te utakmice (ukoliko Šahtar pobjedi) sve četiri ekipe imati po tri boda. 

Liga prvaka, grupa G, rezultati:

Zenit St. Peterburg - Porto 3-1 (Širokov 19, 63, Danny 72 / Rodriguez 10)

Redoslijed: 1. Zenit 3, 2. Apoel 3 (-1), 3. Porto 3, 4. Šahtar 0 (-1)