Nogomet
189

Željo pozitivno poslovao u 2013., za godinu i po izmirenje svih dugova

FENA
Almir Gredić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fudbalski klub Željezničar pozitivno je poslovao u 2013. godini.

Prihodi kluba iznosili su 2.238.000 KM, a rashodi 2.218.000 te je klub godinu završio s oko 20.000 KM u kasi, podaci su koje je na sjednici Skupštine kluba iznio predsjednik Izvršnog odbora FK Željezničar Almir Gredić.

U detaljnom finansijskom izvještaju za proteklu godinu, koji je jednoglasno usvojen, Gredić je naveo da je klub u 2013. godinu ušao bez ijedne KM u kasi, uz prispjele dugove za plaće igrača, trenera i uposlenika, koje je uspio izmiriti u prošloj godini.

U 2013. klub je izmirio dugovanja iz 2012. u visini od 720.000 KM, igračima je isplaćeno 13, trenerima 14, a radnicima u klubu 15 plaća, naveo je Gredić.

Predsjednik Željezničara je naveo da je ovakav bilans rezultat racionalizacije troškova kluba i smanjenja administracije, dodajući da će takva politika nezaduživanja biti nastavljena i ubuduće, te očekuje da klub već za godinu i po dana izmiri sve dugove.

Poseban dio u izvještaju Gredić je posvetio tužbama prema klubu. Po njegovim riječima, 2013. je dočekana sa 29 tužbi, a rukovodstvo kluba uspjelo je za godinu dana smanjiti njihov broj na sedam, čija vrijednost je 702.000 KM.

Kada su u pitanju kazne, Gredić navodi da je samo Nogometnom savezu BiH u protekloj godini plaćeno 95.000 KM.

Što se tiče potraživanja, naveo je da Željezničar očekuje uplatu obeštećenja za nekoliko igrača u visini od 1,2 miliona KM, što bi ubrzalo finansijsku konsolidaciju kluba.

Predsjednik Željezničara izrazio je nadu da će iz godine u godinu budžet kluba rasti 10 do 15 posto te da neće biti trošenja sredstava bez pokrića.

Poseban teret predstavljaju dugovanja prema Poreznoj upravi, koja iznose 2,3 miliona računajući i kamate. Gredić je naveo da su u toku pregovori o reprogramiranju čime bi i ta obaveza bila riješena.

Predsjednik i Skupština kluba čestitali su stručnom štabu i igračima na osvojenom prvom mjestu u prošloj sezoni i na kraju jesenjeg dijela prvenstva.