Dan reintegracije
0

FOTO+VIDEO / Željo obilježio 15. godišnjicu povratka na Grbavicu

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nogometaši Pofalićkog i Željezničara odigrali su danas na pomoćnom stadionu Grbavica revijalnu utakmicu u povodu 19. marta - Dana reintegracije Grbavice, Kovačića i Vraca, odnosno 15. godišnjice povratka "plavih" na svoj stadion.

Ulaz je bio slobodan, a prisustvovali su i učenici osnovnih škola s ovog područja koji su se poslije utakmice mogli družiti s nogometašima. "Plavi" su slavili rezultatom 2:1. Oba gola za Željezničar postigao je Jadranko Bogičević, kojem je to bila prva utakmica nakon operacije križnih ligamenata koljena.

U toku odigravanja utakmice razgovarali smo s Adnanom Gušom nekadašnjim reprezentativcem Bosne i Hercegovine. Gušo je istakao da je da je današnja utakmica od velikog značaja za FK Željezničar i Općinu Novo Sarajevo kako se ne bi zaboravilo agresorsko uništenje ovog dijela grada u proteklom ratu.

S obzirom na to da je Gušo dugo godina igrao u Rumuniji iskoristili smo to da ga upitamo šta očekuje od kvalifikacijskog susreta u Zenici. Očekuje pobjedu, optimističan je, ali i zabrinut zbog mogućnosti da FIFA suspenduje Nogometni savez BiH.

Izjavu pogledajte u video prilogu, a na fotografijama dio atmosfere s današnje utakmice.

Organizacioni odbor obilježavanja Dana reintegracije za petak je predvidio i otvaranje šetnice od mosta "Suade Dilberović i Olge Sučić" do mosta "Ars Aevi" i otvaranje Centra za razvoj karijere u prostorijama JU "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo". U subotu, 19. marta, bit će položeno cvijeće na spomen-obilježja, te održana svečana sjednica mjesnih zajednica s ovog prostora na kojoj će biti dodijeljena priznanja i nagrade.

Također, do subote će na inicijativu Organizacionog odbora trajati akcija uređenja (čišćenje, sadnja ukrasnog grmlja, drveća i cvijeća) u kojoj će uzeti učešće građani i učenici osnovnih škola navedenih naselja te radnici komunalnih preduzeća "Rad" i "Park".