Osudio huliganski ispad
1.1k

Zeljković o prekinutom meču: Veležu slijede žestoke kazne, za sve je kriv predsjednik Hasić

H. Halvadžija
Zeljković smatra da su optužbe o planskim greškama sudija orkestirane iz Hasićeve kuhinje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zeljković smatra da su optužbe o planskim greškama sudija orkestirane iz Hasićeve kuhinje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković najoštrije je osudio sinoćnji huliganski napad na sudiju Sabriju Topalovića nakon utakmice između Veleža i Borca. Prvi čovjek NS BiH u razgovoru za Klix.ba najavio je najoštrije moguće sanckije organizatorima susreta te predsjedniku Rođenih Šemsudinu Hasiću, kojeg smatra najodgovornijim.
Nakon prekinute utakmice između Veleža i Borca glavni sudija meča Sabrija Topalović napadnut je u blizini Jablanice u automobilu u kojem se nalazio zajedno sa svojim pomoćnikom Admirom Šehovićem i supervizorom suđenja Adnanom Alispahićem.

Do napada je došlo u tunelu Lendava, gdje je, prema prvim informacijama, presreten automobil u kojem se nalazio Topalović, a nakon toga je zapaljen.

"Najoštrije osuđujem sinoćnja dešavanja. Takvim stvarima nije mjesto u sportu, u nogometu i u društvu. Za danas su zakazane vanredne sjednice Takmičarske i Disicplinske komisije NS BiH i očekujem najstrožije kazne za organizatora utakmice FK Velež, ali i za njihovog predsjednika Šemsudina Hasića koji je izazvao sve ovo što se desilo", kazao je Zeljković za Klix.ba, objasnivši svoj stav:

"Hasić mjesecima u medijima daje zapaljive izjave i ide putem koji nije nogometni, ali to je njegov izbor i sramota. To što obrće stotine miliona KM u zdravstvu i što je dobar privrednik zaslužuje čestitke, ali u nogomet je zalutao. Napad koji se desio na sudije mogao je završiti tragično i mogle su pasti mrtve glave. Zato ćemo tražiti najoštrije moguće kazne i da stanemo tome ukraj, jer NS BiH je ozbiljna organizacija koja mora da stane iza službenih osoba i sigurno kazna mora biti drastična za primjer drugima", istakao je Zeljković.

Podsjetimo, utakmica 10. kola m:tel Premijer lige BiH između Veleža i Borca prekinuta je u 81. minuti zbog ulaska domaćih navijača na teren te se nije nastavila. Prema Pravilniku NS BiH, Rođenima prijeti suspenzija stadiona, novčana kazna i mogućnost oduzimanja bodova.

"Čuo sam se s mnogim ljudima jutros, uključujući i legendu Veleža Seada Kajtaza, koji je također razočaran onim što se desilo. Žao mi je što će istinski navijači Veleža narednih sedmica ispaštati zbog onoga što se desilo, ali sankcije su neminovne. Pravilnik je jasan i propisane su kazne. Logično je da će stadion biti suspendovan i da će gospodinu Hasiću biti zabranjeno obavljanje funkcije predsjednika. Mi kao NS BiH imamo tu mogućnost, pogotovo jer je nekoliko puta već dobivao novčane kazne, ali to očigledno kod njega ne igra nikakvu ulogu. On ima svoje ciljeve koji nisu ispravni", zaključio je Zeljković.

Predsjednik NS BiH dodao je da su optužbe o planskim greškama sudija orkestirane iz Hasićeve "kuhinje" i određenog broja ljudi koje je pokušao okupiti oko sebe, ali da će Savez hitno reagovati nakon posljednjih nemilih događaja i da će učiniti sve da zaštiti svoj integritet, ali i sve službene osobe koje su dio NS BiH.

Iako su, kako saznajemo, predstavnici policije tvrdili da mogu osigurati miran nastavak utakmice, iz Nogometnog saveza BiH navodno nije došla dozvola za nastavak susreta.

Delegat Dragomir Đajić iz Istočnog Sarajeva je navodno dobio instrukcije iz saveza da se utakmica konačno prekine pa će ona biti registrovana rezultatom 3:0 u korist banjalučkog kluba koji je u trenutku prekida vodio 2:0.