Ima li nade za bh. nogomet?
0

Željko Kopanja predložio da NS BiH bude kao Vijeće ministara

Sarajevo-x.com
Kada je Željezničar u nedjelju doživio poraz na Grbavici od Slobode (0:1), mogli su se čuti (ne)ukusni komentari pojedinih navijača "plavih" kako je aktuelni prvak naše zemlje spasio fudbal u BiH.

Aludirali se na to da je Borac nadomak šampionske titule (ima osam bodova prednosti u odnosu na Želju) i da bi to mogala biti olakašavajuća okolnost kada je u pitanju stav predstavnika Fudbalskog saveza Republike Srpske oko usvajanja Statuta, odnosno ukidanja Predsjedništva N/FS BiH i izboru predsjednika, piše portal SCsport.ba.

A, da su iz manjeg bh. entiteta spremni na kompromis potvrđuje i izjava Željka Kopanje, medijskog magnata iz Banje Luke. Kopanja je član Upravnog odbora Borca, a s obzirom na to da visoko kotira i u političkim krugovima RS, njegove riječi mogle bi imati uticaja i kod vodećih ljudi fudbala u RS-u.

“Mislim da postoji dogovor kako ustrojiti u budućnosti Savez, a to je model Vijeća ministara BiH, po kojem su zaštićeni i nacionalni i entitetski interesi. Ovo je lični, a ne stav Upravnog odbora Borca, koji se ranije izjasnio po pitanju N/FS BiH", izjavio je Kopanja.

U prevodu, Kopanja je za jednog predsjednika koji bi imao mandat na četiri godine.

Naime, po tom principu ustrojeno je i Vijeće ministara koje ima devet članova: predsjedavajući, dva zamjenika predsjedavajućeg koji su istovremeno i ministri i šest drugih ministara. Mandat predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara je četiri godine. Svaki ministar ima zamjenika, a uvedena je i funkcija sekretara ministarstva. Raspodjela ovih funkcija se vrši prema nacionalnom kriteriju, tako da se ne bi dešavalo da sve ove funkcije pripadnu predstavnicima jednog ili samo dva naroda.

Zanimljivo, isti prijedlog uoči propale Skupštine N/FS BiH održane 16. jula prošle godine ponudio je Munib Ušanović, bivši generalni sekretar N/FS BiH, ali se o njemu tada nije raspravljalo.