Konferencija za medije
66

Željina uprava o licenci: Žrtva smo mešetara iz prvostepene komisije, tužit ćemo ih

Piše: N. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar Nihad Selimović te članovi UO Admir Džubur i Mirza Ustamujić danas su na konferenciji za novinare govorili o poslovanju kluba u periodu od 1. januara do 30. aprila, infrastrukturnim radovima, planu razvoja u idućem periodu, pitanju dobivanja licence i aktivnostima koje klub poduzima.

"Željezničar je bio bez svih upravljačkih struktura kada je ova uprava došla u klub. Imamo i danas upražnjena mjesta u Upravnom odboru i pozivamo sve oni koji žele da se uključe. Nijedan sponzor nije otkazao ugovor, a u proteklom kvartalu je potpisano 18 novih sponzorskih ugovora u iznosu od 340.000 KM. Stanje na računu kada smo preuzeli klub bilo je 0 KM i račun je bio blokiran. Trebalo je uplatiti plate i doprinose za posljednja tri mjeseca prošle godine i to nas je koštalo 480.000 KM. Sve tekuće obaveze su uredno plaćane. Plate i doprinosi u novoj godini su nas koštali novih 457.000 KM. Pripreme smo platili 123.000 KM. Plaćen je dio duga za teren od 120.000 KM. Za teren je ostalo još da se uplati 523.000 KM, a ukupan projekt je bio 1,8 miliona KM. Uz ostale obaveze, na kraju ispada da smo samo u ovoj godini isplatili više od 1,5 milion KM", rekao je Selimović na otvaranju konferencije za medije.

Džubur je rekao kako je projekt postavljanja krova na istočnu tribinu aktuelna stvar i da je to prioritet kluba uz sportske rezultate.

"Prije pet dana napokon smo dobili saglasnost za planiranje idejnog projekta stadiona Grbavica. To je razlog zašto su sve aktivnosti bile na čekanju. Građevinsku dozvolu za krov još uvijek čekamo. Nadam se da će krov biti gotov do oktobra. Potom ćemo raditi na rješenju izgleda sjeverne tribine. Očekujemo da ćemo taj projekt riješiti do proljeća naredne godine. Na pomoćnom terenu ćemo tokom ljeta instalirati uređaje za navodnjavanje. Moram istaći da priče o tome da na glavnom terenu ima problema nisu tačne te da je sve uredu s terenom", rekao je Džubur.

Ustamujić je pojasnio detalje o dobijanju licence za evropska takmičenja, a pri tome je čestitao stručnom štabu i igračima što su na zelenom terenu izborili igranje u Evropi.

"Odluka Prvostepene komisije za licenciranje je u najmanju ruku skandalozna. Narušena je pravna jednakost. Angažovali smo pravne eksperte koji će zaštiti naše interese. Puno je nelogičnosti, a vrijedi istaći da smo na dan uplate imali 316.000 KM na računu. Prvostepena komisija je uzela samo dokaze pravnog predstavnika trenera Slavka Petrovića. Naša namjera je jasna. Nije nam samo jasno kako Želji daju saglasnost da može igrati Premijer ligu BiH, a ne može igrati evropska takmičenja. Po kojem osnovu to odlučuju. Sve ćemo dostaviti drugostepenoj komisiji. Podnijet ćemo tužbe protiv svih članova prvostepene komisije zbog ove skandalozne odluke. Željo je veliki klub da se bavi ovakvim stvarima. Upošljavamo 80 ljudi i imamo više od 500 mališana u omladinskoj školi. Plaćamo izuzetno velike poreze. Ovo je tipično mešetarenje članova prvostepene komisije i mi smo njihova žrtva. Ako bude trebalo tužit ćemo Nogometni savez BiH UEFA-i. Imamo sve argumente na našoj strani. Poslat ćemo sve i sporne sudijske odluke. Imamo najbolje sportske pravne eksperte i očekujemo dobijanje licence. Žalbu ćemo predati u srijedu, a danas je uplaćena taksa u iznosu od 1.000 KM", rekao je Ustamujić.

Kompletnu konferenciju za medije možete pogledati u priloženom videozapisu.