Premijer liga BiH
488

Željezničar u rođendanskom spektaklu savladao Slogu i skočio na vrh tabele

D. P.
Hodžić slavi gol za vodstvo Plavih (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara u fantastičnoj atmosferi na Grbavici savladali su Slogu Meridian rezultatom 1:0 i tako skočili na vrh tabele Premijer lige BiH nakon 11 kola.
Prije tačno godinu dana navijači Željezničara na spektakularan način širom BiH proslavili su 100. rođendan kluba, a spektakl nešto manjih razmjera priređen je i danas kada su Manijaci obilježili 101 godinu od nastanka kluba.

Nošeni navijačima, kojih je bilo oko 9.000 večeras na Grbavici, nogometaši Željezničara vrlo ofanzivno krenuli su od samog starta i u uvodnih 10 minuta imali dvije fantastične prilike.

Prvo je u četvrtoj minuti Clarismario Santos s pet metara šutirao glavom, ali golman Dabić je odbio loptu u korner, da bi mladi Omar Beća četiri minute kasnije ponovo namučio golmana gostiju koji je još jednom bio sjajan.

Nastavio je Željo prijetiti i kontrolisati igru, ali je Sloga bila vrlo opasna iz kontri. Jedna takva zabilježena je u 28. minuti, ali je golman Bender spasio Željezničar nakon udarca Jankovića.

Golman Sloge treću sjajnu odbranu upisuje u 31. minuti kada je Joseph Amoah prošao po desnoj strani i šutirao u bliži ugao.

U 38. minuti Grbavica je "eruptirala". Semir Štilić predivno asistira iz slobodnog udarca, a Arminu Hodžiću nije bilo teško da glavom pogodi mrežu gostiju. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Plavi su nastavili ofanzivno i u drugom dijelu. Mladi Drina pokušao je u 54. minuti, ali Dabić je ponovo bio na visini zadatka na golu Sloge.

Uslijedio je nešto mirniji dio igre od desetak minuta, a u 65. minuti nova velika šansa za Plave. Rezervista Nedim Mekić ušao je u kazneni prostor po lijevoj strani i onda divno gađao suprotni dio gola, no lopta odlazi malo preko gola Sloge.

U tim trenucima uslijedio je vatromet na južnoj tribini Grbavice. Željini navijači zapalili su baklje i priredili predivan dekor vatrometom kojim je obasjan cijeli stadion.

Kako se meč bližio kraju, tako je i Sloga bila sve opasnija. Čini se da su domaći nogometaši svjesno prepustili inicijativu gostima, ali se Dobojlije nisu snašle u organizaciji napada.

U samoj završnici nije bilo uzbuđenja pa je ostalo 1:0. Željezničar je tako došao do novog trijumfa za sam vrh tabele gdje se nalazi zajedno sa Širokim Brijegom. Oba tima imaju po 19 bodova.

Upravo je i Široki Brijeg večeras odigrao svoju utakmicu. Domaćin je na Pecari savladao Posušje rezultatom 1:0, a jedini gol na utakmici postigao je Mihael Kuprešak u 50. minuti.

Rezultati i strijelci:

Željezničar - Sloga 1:0 (Hodžić 38')

Široki Brijeg - Posušje 1:0 (Kuprešak 50')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore