Obilježili sa stilom
578

Manijaci "vatrenim" dekorom i bakljadom kompletirali slavlje 101. Željinog rođendana

K. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Najvatreniji navijači FK Željezničar, popularni Manijaci, pirotehničkim dekorom na južnoj tribini u meču 11. kola Premijer lige BiH protiv Sloge Merdian kompletirali su proslavu 101. rođendana kluba.
Oni su na početku drugog poluvremena meča protiv Sloge u istom trenutku na južnoj trbini zapalili takozvane "rimske svijeće" i uz to priredili vatromet te atmosferu na Grbavici doveli do usijanja.

Ubrzo nakon toga, tačnije u 66. minuti, napravili su veliku bakljadu na južnoj tribini i tako kompletirali proslavu 101. rođendana kluba.

Uz to, atmosferu je dodatno popravio pogodak koji je postigao Hodžić u 38. minuti prvog poluvremena.

Fudbalski klub Željezničar danas slavi 101. rođendan. Iako je klub postojao još od početka 1921. godine, službeno je registrovan 19. septembra 1921. godine.

Od početka 20. stoljeća u Sarajevu su postojala četiri bitna kluba koja su se striktno vezala uz nacionalno-vjerske zajednice: Slavija (srpsko-pravoslavna), SAŠK (hrvatsko-katolička), Đerzelez (muslimanska) i BarKohba (jevrejska).

Postojao je i klub Hajduk koji je predstavljao radničku klasu, no on nije bio cijenjen, te je grupa radnika željezničke radionice u Sarajevu odlučila 1920. godine osnovati svoj nogometni klub.

Željezničar je neformalno počeo s radom početkom 1921. godine po imenom Željezničarski športski klub, no zvanično je primljen u Sarajevski podsavez tek 19. septembra 1921. godine i na taj način je počela jedna od najljepših priča u gradu na Miljacki.

Da bi bio registrovan, klub je morao odigrati dvije zvanične prijateljske utakmice, 17. septembra protiv SAŠK-a (1:5) i 18. septembra protiv ekipe Sarajevski ŠK (1:2).