Nogomet
219

Željezničar se u posljednjim minutama oprostio od Evropske lige

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometaši Željezničara večeras su u posljednjim trenucima revanš susreta 2. pretkola Evropske lige protiv skopskog Metalurga izgubili plasman u 3. pretkolo. Makedonci su u samom finišu meča došli do rezultata 2:2 koji ih je odveo dalje, budući da je prvi meč u Skoplju prošle sedmice završen bez golova. Večerašnji susret je odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu.

Nakon što je prvi susret 2. pretkola u Skoplju prošle sedmice završen bez golova, Plavi su večeras imali 2:1 do pred sam kraj utakmice. A, onda je Krstev u 92. minuti pogodio iz slobodnjaka sa 20-ak metara izjednačivši rezultat na 2:2, čime je Metalurg odveo u 3. pretkolo.

U 3. pretkolu Makedonce čeka najvjerovatnije kiparska Omonija koja iz prve utakmice 2. pretkola sa podgoričkom Budućnosti ima prednost 2:0.

Izabranici Admira Adžema večeras su od prve minute krenuli napadački, a to im se isplatilo već u 16. minuti. Bajić je uputio centaršut u 16-erac gostiju, a loptu je u mrežu Metalurga sproveo gostujući igrač Dodevski. Bilo je to 1:0 za Željezničar.

Sa tribina Koševa u tim se trenucima moglo čuti "Palestina, Palestina...", čime su navijači Željezničara iskazali podršku Palestincima.

Nakon vodstva Željezničara, gosti su zaprijetili u dva navrata. Najprije je Krstev probao šut sa 25 metara, ali je bio neprecizan. Isti igrač je šest minuta kasnije uputio snažan udarac sa više od 35 metara, ali je golman Antolović dobro intervenisao.

Potkraj poluvremena Stanić se našao u prilici, ali je njegov udarac izblokiran. Prvih 45 minuta završeno je vodstvom Željezničara 1:0.

U drugom dijelu, Željezničar je nastavio sa dobrom igrom, a to su naplatili u 54. minuti, kada je Riad Bajić pogodio za vodstvo Plavih 2:0. Asistenciju je upisao Jamak.

Samo dvije minute kasnije dosuđen je penal za Metalurg, nakon što je Kvesić u svome 16-ercu igrao rukom. No, rezultat se nije promijenio jer je Simonovski promašio. U 60. minuti Metalurg je zatresao mrežu Plavih, ali je gol poništen jer je Stojanovski bio u ofsajdu. Dvije minute poslije Radeski je smanjio prednost Željezničara na 2:1.

Gosti su potom krenuli po izjednačenje i izvršili veliki pritisak na igrače Željezničara. Isplatilo im se to u samom finišu utakmice, kada je Krstev, u 92. miunti, realizovao slobodan udarac sa 20 metara i postavio konačnih 2:2, što je bilo dovoljno Metalurgu za prolaz dalje. Tako je Željezničar u posljednjim trenucima prokockao pobjedu i plasman u 3. pretkolo.

Utakmicu na Koševu je pratilo više od 8.000 navijača, a na tribinama je bio i bh. reprezentativac Edin Džeko koji je ovaj meč posmatrao sa svojim ocem.