Izvučeni parovi
16

Željezničar u 1. pretkolu Evropske lige protiv Estonaca, Sarajevo s Armencima, a Široki protiv Domžala

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Nyonu je obavljen žrijeb parova prvog pretkola Evropske lige, a tri bh. predstavnika saznala su protivnike protiv kojih će otvoriti narednu sezonu. FK Sarajevo u prvom pretkolu Evropske lige igra protiv Banantsa iz Armenije, Željezničar će igrati protiv estonske Narve Trans, dok će Široki Brijeg igrati protiv Domžala.

Sarajevo je od potencijalnih rivala moglo igrati sa Ferencvarošom (Mađarska), Petrocubom (Moldavija), Laçijem (Albanija), pobjednikom meča između Engordanyja (Andora) i Folgorea (San Marino) i Banantsom (Armenija), a upravo će Banantsa biti prvi protivnik ekipe Husrefa Musemića. Sarajevo će prvi meč igrati u gostima, a potom sedam dana poslije na Koševu.

Plavi s Grbavice su od protivnika mogli dobiti Chikhure Sachkhere (Gruzija), Vaduz (Lihtenštajn), Narva Trans (Estonija), pobjednika meča između Cefn Druidsa (Vels) i Trakaija (Litvanija), Gandzasar-Kapana (Armenija) i pobjednika meča između UE Sant Julije (Andora) i Gzire Uniteda (Malta), a voljom žrijeba igrat će protiv Estonaca. Željezničar će 12. jula bili domaćin prve utakmice, dok će sedam dana poslije putovati u Estoniju na uzvratni meč.

Široki Brijeg, jedini nenositelj od bh. klubova, igrat će protiv Domžala iz Slovenije, a još su mogli igrati protiv Gabale (Azerbejdžan), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Rangersa (Škotska) i Apollona Limassol (Kipar).

Prve utakmice su na rasporedu 12., a revanši 19. jula.