2. pretkolo Evropske lige
0

Željezničar slavio protiv Sheriffa rezultatom 1:0

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U prvoj utakmici 2. pretkola Evropske lige, Željezničar je na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekao moldavski Sheriff. Izabranici trenera Amara Osima su ostvarili minimalnu pobjedu rezultatom 1:0. Strijelac je u 60. minuti bio Bešlija.

Na koševskom stadionu je utakmicu između Željezničara i Sheriffa posmatralo oko 15.000 gledatelja. "Plavi" su odmah na početku susreta pokazali jasnu namjeru da ostvare dobar rezultat pred revanš. Prvu veliku priliku za vodstvo Željezničara je imao Zeba. Odlično je u 10. minuti šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman gostiju krajnjim naporom spasio svoju mrežu.

Veliku grešku Karića, golmana našeg predstavnika, gosti nisu iskoristili u 25. minuti. Odlično je intervenisao Savić i otklonio opasnost od svog gola. Karić je ponovo bio nesiguran u 32. minuti, ali je uspio uhvatiti loptu. Zeba je u nekoliko navrata do kraja prvog poluvremena pokušao ugroziti golmana gostiju, a njegovi šutevi nisu našli put do mreže. Ekipa Sheriffa je također imala jednu izglednu priliku u finišu prvog dijela, ali su se gosti u presudnom momentu spetljali. Prvi dio susreta je završen rezultatom 0:0.

U drugom poluvremenu su igrači Željezničara još odlučnije krenuli ka golu Sheriffa. Višća i Zeba su pravili pravu pometnju u redovima gostiju i stvarali dobre prilike. "Plavi" su u vodstvo došli u 60. minuti susreta. Gužvu u šesnaestercu je iskoristio Bešlija i sa desetak metara loptu poslao u mrežu. Moldavci su potom zaprijetili iz slobodnog udarca, ali se golman Karić ovog puta istakao. Gol Željezničara su pokušali ugroziti Henrique i Jymmy, ali opasnosti po golmana domaćih nije bilo.

Treba istaći da je u ovom susretu Zeba bio ponajbolji igrač u redovima našeg predstavnika. Odbrana Sheriffa jednostavno nije imala rješenja za ovog izuzetno kvalitetnog igrača Željezničara. Osimovi izabranici su iskusno susret priveli kraju i zasluženo slavili. Prednost od jednog gola bi mogla biti dovoljna za prolaz u sljedeću fazu takmičenja ukoliko Željezničar pruži dobru partiju poput večerašnje u uzvratnom susretu u Moldaviji.

2. pretkolo Evropske lige, prva utakmica:

Željezničar - Sheriff 1:0 (Bešlija 60.)