Premijer liga BiH
7

Željezničar protiv Veleža traži kraj sramotnog niza, danas ključni mečevi za opstanak

K. H.
Detalj s utakmice između Željezničara i Veleža na stadionu Grbavica
Detalj s utakmice između Željezničara i Veleža na stadionu Grbavica
Preostale četiri utakmice 30. kola nogometne Premijer lige BiH igraju se danas, a najviše pažnje svakako privlači duel starih rivala u Vrapčićima, gdje će Velež na stadionu Rođeni ugostiti sarajevski Željezničar koji je već 12 utakmica u nizu bez pobjede.
Fudbalski klub Željezničar proživljava jednu od najvećih rezultatskih kriza u historiji, a podatak da čak 13 uzastopnih prvenstvenih utakmica ne znaju za pobjedu najbolje svjedoči o tome. Ipak, to nije najcrnji niz u historiji Plavih s Grbavice.

Kada je riječ o novijoj historiji Željezničara iza Drugog svjetskog rata, pamti se sezona 1976/77. kada je klub s Grbavice ispao u niži rang iz tadašnje Prve lige Jugoslavije, a u spomenutoj sezoni imali su gotovo nestvaran niz od 14 uzastopnih susreta bez trijumfa.

Ukoliko protiv Veleža danas, a nakon toga i protiv Borca u narednom kolu ne dođu do pobjede, onda će Plavi izjednačiti najgori niz u historiji kluba, što je za navijače svakako još jedan bolan udarac s obzirom na to da klub u ovoj godini slavi 100 godina postojanja.

S druge strane, u ovoj sezoni razigrani Velež današnjom pobjedom protiv Željezničara faktički bi riješio pitanje odlaska u Evropu naredne godine, a i približio bi se FK Sarajevo na drugoj poziciji na samo dva boda te bi od prvoplasiranog Borca bili udaljeni četiri boda. U ovoj sezoni Velež i Željezničar su odigrali dva meča, prvi je na stadionu Grbavica pobijedio sarajevski tim 3:0, dok je drugi meč u Mostaru završen bez pobjednika (1:1).

U borbi za jednu od pozicija koja naredne sezone vodi u Evropu danas će se boriti i Široki Brijeg i Tuzla City, a taj susret na stadionu Pecara, baš kao i onaj u Mostaru, igra se od 18 sati.

Široki Brijeg je na četvrtoj poziciji i eventualnom pobjedom napravili bi veliki korak ka izlasku na evropsku scenu, dok bi eventualnim trijumfom i Tuzla City vratio nadu u pobjede u posljednjim utakmicama, odnosno u kikseve Širokog Brijega i Zrinjskog, što bi im u konačnici donijelo plasman u Evropu.

U terminu od 15:55 i 16 sati igraju se dva izuzetno važna duela u borbi za opstanak. Krupa će na svom stadionu dočekati Radnik iz Bijeljine, dok će Olimpik na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" dočekati Mladost.

Trenutno su Krupa i Radnik na posljednja dva mjeseca koja vode u niži rang i oba tima imaju po 22 osvojena boda, dok je Olimpik s 24 osvojena boda trenutno prvi iznad zone ispadnaja. Ukoliko Vukovi danas pobijede Mladost, onda bi se i ovaj tim iz Doboja kod Kaknja mogao naći u opasnosti da u posljednjim kolima strepi od ispadanja u niži rang.

Raspored utakmica:

Krupa - Radnik (15:55 sati)

Olimpik - Mladost (16 sati)

Široki Brijeg - Tuzla City (18 sati)

Velež - Željezničar (18 sati)

Ranije su odigrani mečevi:

Sarajevo - Sloboda 0:0

Borac - Zrinjski 2:1

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore