Premijer liga BiH
31

Željezničar protiv Radnika za jesenju titulu, na današnjem rasporedu još tri meča

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko vrijeme ne pomjeri nijedan današnji meč BHT Premijer lige BiH, a što je ranije bio slučaj, ovo će biti posljednji dan jesenjeg dijela bh. prvenstva. Tri meča 18. kola igraju se u terminu od 13:00 sati, dok će od 14:00 sati na Grbavici za titulu jesenjeg prvaka igrati Željezničar protiv Radnika iz Bijeljine.

Prvu poziciju na tabeli Premijer lige trenutno čuva Zrinjski koji se nada kiksu Željezničara kako bi osvojio titulu jesenjeg prvaka. Zrinjski je jučer u izuzetno teškim uslovima uspio savladati Čelik na Bilinom Polju rezultatom 3:1. Plemići jučerašnjom pobjedom osigurali učešće u Ligi za prvaka.

Jučer su snage trebali odmjeriti Mladost Doboj-Kakanj i Krupa, ali njihov meč odgođen je zbog loših vremenskih uslova, odnosno snijega i zakazan je za danas od 13:00 sati.

Mladost DK - Krupa (13:00 sati)

Jedina ekipa koja ne zna za poraz na domaćem terenu u Premijer ligi je ekipa Mladosti koja je u osam domaćih prvenstvenih utakmica upisala pet pobjeda i tri remija. Ekipa Edisa Mulalića je na domaćem terenu, među ostalim, uspjela savladati Željezničar te remizirati protiv Širokog Brijega, a u Kupu BiH kao domaćin savladala je Sarajevo nakon penala. Mladost je trenutno šesta na tabeli s jednakim brojem bodova kao i sedmoplasirani Radnik (24). Pobjeda u ovom meču bila bi od velikog značaja ukoliko Mladost želi izboriti plasman u Ligu za prvaka na proljeće.

Krupu, međutim, samo velika rezultatska kriza može udaljiti od Lige za prvaka, jer trenutno ima šest bodova više od Mladosti i Radnika. Tim Slobodana Starčevića u meč ulazi s čak devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima i trenutno je ekipa od koje samo Željezničar ima bolju formu u konkurenciji klubova iz Premijer lige. Krupi bi eventualna pobjeda protiv Mladosti bila velika garancija za plasman u Ligu za prvaka.

Borac - Široki Brijeg (13:00 sati)

Borac u meč protiv Širokog Brijega ulazi s nizom od četiri uzastopne ligaške utakmice bez pobjede pri čemu je upisao tri poraza. Za Borac je posebno zabrinjavajuće što u posljednje tri ligaške utakmice nije uspio postići ni gol bez obzira što je u prethodnom kolu igrao na izuzetno lošem terenu na stadionu Koševo kada je poražen od Sarajeva rezultatom 3:0.

Niz od četiri utakmice bez pobjede ima i Široki Brijeg, ali kada se zbroje nastupi u ligi i Kupu BiH. Ekipa Gorana Sablića je do prije 10-ak dana bila u sjajnoj formi, a već sada se nalazi u poprilično kriznoj situaciji nakon tri uzastopna poraza od Željezničara; dva u Kupu i jednom u ligi. Kod Širokobriježana se mnogo osjete problemi s povredama koji su ih zadesili tokom proteklih sedmica kada su ostali bez Dejana Čabraje, Josipa Ćorića i Dine Ćorića.

Vitez - Sarajevo (13:00 sati, Moja TV)

Nadu za iznenađenjem ponovo gaji Vitez koji je sa sedam osvojenih bodova prikovan za dno tabele. Sedam bodova i samo osam postignutih golova skupila je ekipa Viteza u dosadašnjem dijelu prvenstva, a najbliži Vitezov protivnik koji se nalazi u zoni za opstanak je Sloboda koja ima čak devet bodova više. Lošu situaciju Viteza najbolje oslikava podatak da je to ekipa koja je već sada siguran putnik u Ligu za opstanak, jer joj šesto mjesto koje vodi u Ligu za prvaka bježi, sada već, nedostižnih 17 bodova.

Sarajevo je nakon poraza od Željezničara (2:1) na Grbavici upisalo pobjedu protiv Borca na domaćem terenu te se tako vratilo na pobjednički kolosijek. Tim Husrefa Musemića ima šest pobjeda u posljednjih sedam ligaških mečeva i sve osim tri boda u ovom meču bio bi ogroman neuspjeh. Sarajevo je trenutno treća najbolja gostujuća ekipa lige sa pet pobjeda, dva remija i jednim porazom u osam gostujućih mečeva.

Željezničar - Radnik Bijeljina (14:00 sati, BHRT)

Željezničar na Grbavici protiv Radnika treba pobjedu kako bi osigurao titulu jesenjeg prvaka. Plavi su od početka oktobra do danas upisali 10 uzastopnih utakmica bez poraza pri čemu su čak devet puta slavili. U tom sjajnom nizu Željezničar je čak tri puta pobjedio Široki Brijeg i jednom Sarajevo. Ekipa Admira Adžema je posebno ta četiri meča odigrala na visokom nivou, a svi ti mečevi dolazili su jedan za drugim. Pečat na sjajnu formu bila bi pobjeda protiv Radnika.

Radnik je također od oktobra u vrlo dobroj formi koja je do tada bila izuzetno loša. Mladen Žižović je u jednom momentu nanizao šest poraza u svim takmičenjima, ali od početka oktobra Radnik bilježi mnogo bolje rezultate i sada ima šest utakmica bez poraza u posljednjih sedam takmičarskih mečeva.

Tabela: