Prijateljska utakmica u Sloveniji
0

Željezničar protiv Maribora odigrao 3:3

Sarajevo-x.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Prvu pripremnu utakmicu pred početak uzbuđenja u Evropskoj i Premijer ligi, fudbaleri Željezničara odigrali su u četvrtak navečer u Moravskim Toplicama. Protivnik je bio slovenački prvak – ekipa Maribora. U iznimno kvalitetnoj i dobroj fudbalskoj predstavi, nije bilo pobjednika. Susret je završen rezultatom 3:3.

Strijelci za "plave", koji su danas odigrali izuzetno dobar susret, bili su Adilović, Ramić i Selimović, a susret je obilježio maestralni Zajko Zeba koji je asistirao za sve golove svog tima.

Slovenci su bolje otvorili susret. Već u trećoj minuti ne koriste vrlo izglednu priliku odnosno golman Željezničara Karić fenomenalno interveniše.

"Plavi" su poveli već iz prve akcije na protivničkoj polovini terena. Zeba je lijepo poslužio novajliju Adilovića, koji će sudeći po današnjoj partiji biti veliko pojačanje za osvajača Kupa BiH. Šut sa 10-ak metara bio je neodbranjiv za golmana Slovenaca – dovoljno za 1:0.

No, nije mnogo trebalo nominalnim domaćinima susreta da izjedanče, a potom i potpuno preokrenu rezultat. Prvo je u 18. minuti Volaš poravnao, da bi četiri minute poslije Cvijanović kreirao potpuni preokret. Asistenti su bili Ibraimi i Jelić.

Željezničar je potom u potpunosti preuzeo igru u svoje noge. Kreirali su nekoliko lijepih prilika preko Adilovića, Višće i Bogičevića, ali se rezultat nije mijenjao.

Treba izdvojiti stativu Edina Višće iz 35. minute, nakon jednog vrlo lijepog solo prodora. Ipak, podređeni Slovenci u nastavak su ušli sa prednošću od jednog gola.

Drugi dio "plavi" su otvorili sa nekoliko dobrih prilika. Mnogo živosti u igru unijeli su "rezervisti" Stančeski i Čolić.

Do izjednačenja su igrači Željezničara stigli nakon niza izmjena na obje strane. Pogodio je mladi Mirsad Ramić, ponovo na asistenciju bivšeg igrača Maribora Zajka Zebe. Igrao se 70. minut susreta. Svega šest minuta poslije, "plavi" su već vodili. Sjajnu igru svog tima u drugom poluvremenu krunisao je još jedan novajlija – Vernes Selimović. Treću asistenciju upisao je najbolji pojedinac susreta Zajko Zeba, koji je pokazao izvanrednu formu.

Ni nakon postignutog vodećeg gola, tempo igre nije splasnuo. Naprotiv, gosti su i dalje izuzetno agresivnom igrom napadali prvaka Slovenije koji se branio svim silama. Veliku priliku u 84. minuti propušta Stančeski. Lopta je uz mnogo sreće za domaćeg golmana, otišla pored gola.

Do kraja susreta šampion Slovenije ipak je izjednačio golom Ploja iz 88. minute za, ispostavit će se, konačnih 3:3.

Iako "plavi" nisu ostvarili pobjedu raduje izuzetno dobra partija većine igrača koji su pokazali izuzetan odnos prema dresu i u prijateljskoj utakmici, što svakako može da raduje mnogobrojne simpatizere i navijače Željezničara, objavljeno je na zvaničnoj stranici kluba.