Nogomet
0

Željezničar na Grbavici ubjedljiv protiv Zrinjskog

Piše: D.B.
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
U utakmici 26. kola bh. Premijer lige, na Grbavici su snage odmjerili Željezničar i Zrinjski. Utakmica je počela u 19:30 sati, a pobjedu je ostvarila domaća ekipa rezultatom 3:1.

U ovoj je utakmici Željezničar nastupio u sljedećem sastavu: Šehić, B.Čolić, Zeba, Savić, Svraka, Jamak, Vasilić, Popović, Stanić, Gerhard i Bešlija. Od prve minute su za ekipu Zrinjskog zaigrali Hadžić, Džidić, Duro, Stjepanović, Selimović, Pehar, Ivanković, Stojkić, Markić, Zadro i Aničić.

Ekipa trenera Amara Osima je silovito ušla u utakmicu protiv Zrinjskog. Iz prvog ozbiljnog napada su "plavi" došli u vodsto. To se dogodilo već u 2. minuti susreta kada je Bešlija izbjegao ofsajd zamku gostiju, prošao po desnoj strani i iz ne tako lagane pozicije matirao golmana Hadžića. Ubrzo nakon vodećeg gola, Željezničar je mogao udvostručiti vodstvo, no Popović je bio neprecizan.

Prvu ozbiljniju priliku za izjednačenje su gosti imali u 5. minuti susreta, no Šehić je sjajno odbranio šut Pehara. Dobra igra se nastavila na obje strane. Zeba je u 8. minuti zaprijetio Hadžiću, dobro šutirao, ali je pogodio stativu. Na drugoj je strani neprecizan bio Zadro. Kada su gledaoci na tribinama pomislili da će tempo igre opasti, Željezničar ih je demantovao.

Domaći su povisli vodstvo na 2:0 u 14. minuti preko Nyeme, koji je postigao svoj prvijenac za "plave". No, to nije bilo sve. Treći gol za Željezničar je djelo Svrake iz 18. minute, koji je nakon što je Savić pogodio stativu, loptu uspješno sproveo u mrežu Zrinjskog. Gosti su imali priliku smanjiti rezultat u 25. minuti susreta i to iz jedanaesterca kojeg je skrivio strijelac trećeg gola za domaće, Nyema, oborivši u svom kazenenom prostoru gostujućeg igrača Selimovića. No, ovog puta se istakao golman "plavih" Šehić, koji je odličnom paradom odbranio šut Ivankovića. Ovaj promašaj je mogao kazniti Jamak u 27. minuti, ali nije pogodio iz izgledne situacije.

Do kraja prvog poluvremena je bilo još nekoliko prilika. Može se izdvojiti indirektan udarac za Zrinjski kojeg je izblokirala odbrana ekipe sa Grbavice, kao i šut Selimovića, čiji je šut zaustavio odlični Šehić. Ta kratkotrajna dominacija gostiju u finišu prvog poluvremena je rezultirala golom Zrinjskog. Strijelac je u 47. minuti bio Selimović na asistenciju Ivankovića. Na odmor se otišlo pri rezultatu 3:1 u korist Željezničara. Sadržajno prvo poluvrijeme je moglo zadovoljiti publiku na Grbavici.

Početak drugog dijela nije obećavao dobru igru kao u prvom poluvremenu. Igralo se uglavnom na sredini terena bez pravih prilika. Prvu ozbiljniju je imao Zeba u 55. minuti iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla iznad gola. Na drugoj strani je pokušao Duro, ali bez uspjeha. U nastavku je tempo igre ponovo opao. Zrinjski je rijetko pravio prilike, dok Željezničar nije pokazao odlučnost da krene ka protivničkom golu. Nešto izgledniju šansu je imao Lendrić u 78. minuti nakon akcije Zrisnjkog, ali je Šehić ponovo dobro intervenisao i izbacio loptu u korner. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata. Željezničar je upisao zaslužena tri boda.

Željezničar - Zrinjski 3:1 (Bešlija 2., Nyema 14., Svraka 18., Selimović 47.)