Saudijac na klupi Plavih
175

Željezničar predstavio novog trenera: Ovo nema nikakve veze s potencijalnim investitorom

N. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je održana vanredna konferencija za medije Fudbalskog kluba Željezničar, na kojoj je predstavljen novi trener Plavih Abdulhakeem Al-Tuwaijri.
Saudijac je tako zvanično preuzeo klupu tima s Grbavice, a prvi se javnosti obratio Jusuf Tanović, potpredsjednik FK Željezničar, koji je potvrdio da je s novim trenerom potpisan ugovor do kraja sezone.

"Iako je povod konferencije druga tema, na početku bih se zahvalio bivšem predsjedniku Edisu Kovačeviću na sjajnoj saradnji i liderstvu tokom jednog od najtežih perioda u historiji kluba. Stabilizirali smo poslovanje, sanirali mnoge dugove i postavili temelje za dalji razvoj kluba. Takav jedan iskorak predstavljamo vam danas. Tu su trener Al-Tuwaijri i njegov pomoćnik Guerra, a u planu je dolazak još jednog trenera. Bitno je naglasiti da je naša saradnja poslovno-tehničke prirode i ovaj dogovor nema nikakve veze s potencijalnim investitorom. Ovo je poslovno-tehničko partnerstvo", rekao je Tanović na početku konferencije za medije i dodao:

"Trenutno finaliziramo elemente šireg partnerstva sa saudijskim programom. Predstojeća saradnja pruža dobru priliku za snažan razvoj sportskog segmenta kluba. Tu je i Romeo Jozak koji radi u Saudijskoj Arabiji, vrhunski stručnjak i prijatelj našeg kluba. Uz njegov rad će ovo partnerstvo stvoriti "win-win" situaciju za obje strane."

Potom je riječ dobio novi trener nogometaša Željezničara Al-Tuwaijri.

"Zadovoljstvo je biti tu. Hvala ljudima koji vjeruju u ovaj projekat i strategiju. Za mene je ovo trenutak ponosa i velika čast da budem dio kluba s ovakvom historijom, dugom preko 100 godina. Klub je prošao kroz različite faze, a nadam se da ćemo zajedno ostvariti ciljeve. Hvala cijelom menadžmentu kao i ljudima iz Saudijske Arabije, koji su u mene mnogo uložili. Nadam se da je ovo početak kvalitetne saradnje", rekao je Al-Tuwaijri.

Na pitanje o ciljevima u Željezničaru je odgovorio:

"Cilj je vratiti Željezničar tamo gdje zaslužuje biti. Rezultati posljednjih godina nisu kakvi bi trebali biti. Vjerujem u sebe i svoje pomoćnike te da ćemo vratiti klub tamo gdje mu je mjesto."

Tanović je istakao da je trener jučer stigao u Sarajevo i da će odmah biti pokrenute administrativne procedure što se njegove registracije tiče, za koju se nada da će biti okončana tokom reprezentativne pauze.

"Znamo situaciju u timu. Napravili smo analizu i znamo na čemu smo, postoje stvari koje možemo unaprijediti i nadam se da ćemo to uraditi što prije", istakao je Saudijac.

Potom je potpredsjednik Tanović istakao da vjeruje da s novim timom ljudi Željezničar može praviti bolje rezultate, a nije želio otkrivati detalje saradnje. No, istakao je da pozicija sportskog direktora Samira Bekrića nije ugrožena.

"Pozicija Samira Bekrića nije ugrožena. Biće dio ovog projekta i radit će u boljem okruženju. Ugovor s novim trenerom je potpisan do kraja sezone", rekao je Tanović.

Za Al-Tuwaijrija će posao u Želji biti prvi samostalni u trenerskoj karijeri, a na skepticizam dijela javnosti je odgovorio pominjući Ivicu Osima.

"Lako je suditi o nečemu u što niste ni upućeni i ne znate kakva je cjelokupna situacija. Ja sam prvi trener u BiH iz Saudijske Arabije i to dosta govori, Prevazišao sam sve prepreke. Željezničar je dao priliku mom uzoru Ivici Osimu da kao mlad vodi ovaj tim. On je moja inspiracija. Skepticizam može biti opravdan, ali vaša percepcija će se promijeniti nakon što vidite ono što ćemo uraditi u Željezničaru", zaključio je Saudijac.

Posljednji angažman je Al-Tuwaijri imao u praškoj Slaviji, gdje je obnašao ulogu pomoćnika u stručnom štabu, a ranije je bio stipendijski trener u Ministarstvu sporta Saudijske Arabije, prvi pomoćni trener u U-21 selekciji Al-Ettifaqa te tehnički direktor u istom klubu i u Nogometnom savezu Saudijske Arabije.

S Al-Tuwaijrijem je na Grbavicu stigao i kondicioni trener Luca Carlo Guerra iz Italije. Guerra je radio u velikanima poput Napolija, Bayerna i Evertona te je magistar teorije i atletskog treninga u nogometu na Univerzitetu u Pisi, kao i magistar sporta na Univerzitetu u Bologni.

Al-Tuwaijri će na klupi Željezničara najvjerovatnije debitovati tek nakon reprezentativne pauze, koja slijedi nakon duela Plavih s Borcem u Banjoj Luci u nedjelju.